Acasă Politic Zece ani de la pronunțarea hotărârii în cauza ”Delimitarea Maritimă în Marea...

Zece ani de la pronunțarea hotărârii în cauza ”Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)”

DISTRIBUIȚI

  149315 – 04022019 –     Ministerul român al Afacerilor Externe salută împlinirea a zece ani de la pronunțarea Hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie în cauza ”Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)”. 

            În Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² de spații maritime – platou continental și zonă economică exclusivă – din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafața în dispută de cca. 12.200 km².

            Recurgerea la jurisdicția Curții Internaționale de Justiție a reflectat consecvența României în a-şi fonda politica externă pe respectarea strictă a dreptului internațional și de a urmări soluţionarea disputelor pe care le-ar avea cu alte state doar prin mijloace juridice, prin excluderea abordărilor unilaterale. 

            Soluționarea delimitării din Marea Neagră de către instanța de la Haga a fost benefică pentru ambele state, favorizând abordarea agendei bilaterale într-un spirit constructiv și contribuind la stabilitatea regională. România a fost și rămâne un susținător ferm al suveranității, integrității teritoriale şi unității Ucrainei. 

            În același timp, importanța Hotărârii în acest caz transcende relația bilaterală, reprezentând un model de soluționare a unei dispute prin mijloace pașnice, în baza aplicării dreptului internaţional, pentru întreaga regiune a Mării Negre.

            Hotărârea din 3 februarie 2009, care a soluţionat un diferend care a durat nu mai puţin de 42 de ani, a devenit un reper important pentru delimitările maritime ulterioare, fiind citată consistent în jurisprudenţa CIJ şi a altor instanţe internaţionale, precum şi în doctrina dreptului internaţional în materie.

            Procedurile în cauza Delimitarea Maritimă în Marea Neagră au început prin transmiterea către Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de către Agentul României pentru CIJ, la data de 16 septembrie 2004, a cererii de iniţiere a procedurilor a părţii române.

            La 15 august 2005, Agentul României a depus, la Haga, la Grefa Curţii, Memoriul României, cuprinzând fundamentarea poziţiei părţii române referitoare la delimitare. După ce la 16 mai 2006 a fost depus, la Grefa CIJ, Contra-Memoriul celeilalte părţi, la 19 decembrie 2006 a fost depusă la Grefa Curţii Replica României în această speţă, care includea contra-argumentaţia părţii române faţă de susţinerile din Contra-Memoriu, precum şi o reiterare şi consolidare a poziţiei expuse de partea română în Memoriu. Duplica celeilalte părți a fost depusă la 5 iulie 2007.

            În perioada 2-19 septembrie 2008, s-a desfăşurat, la Palatul Păcii din Haga (sediul CIJ), etapa orală a procedurilor, constând în prezentarea publică a pledoariilor celor două părţi: în perioada 2-5 septembrie – prima rundă de pledoarii ale României; în perioada 9-12 septembrie – prima rundă de pledoarii ale celeilalte părți; în perioada 15-16 septembrie – a doua rundă de pledoarii şi concluziile României cu privire la soluţia de delimitare pe care a considerat-o echitabilă şi conformă dreptului internaţional; în perioada 18-19 septembrie – a doua rundă de pledoarii şi concluziile celeilalte părți. 

            Curtea s-a pronunțat în ședință publică la data de 3 februarie 2009, Hotărârea reținând mare parte din argumentația României, inclusă în cele peste 1700 de pagini ale pledoariilor scrise și în cele peste 400 de pagini ale pledoariilor orale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.