Acasă Social Sanatate Conferința Națională RoVaccin 2019

Conferința Națională RoVaccin 2019

DISTRIBUIȚI

  149732 – 12032019 –   Cea de-a VII-a ediție a Conferinței Naționale RoVaccin aduce în atenția profesioniștilor, autorităților și publicului larg ultimele noutăți științifice și provocările actuale pentru sănătatea publică legate de vaccinare, precum și căile de urmat privind atingerea țintelor Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu. Această tema se află pe lista priorităților din domeniul sănătății din timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La Conferința RoVaccin 2019, organizată ca în fiecare an de către Societatea Română de Microbiologie, sunt invitați profesioniști implicați în domeniul vaccinării, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ai Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Administrației Prezidențiale și ai Parlamentului României, reprezentanți ai societății civile, ai asociațiilor de pacienți și ai mass-media.

„An de an, în cadrul Conferinței Naționale RoVaccin se discută și se oferă soluții pentru ca bolile prevenibile prin vaccinare să fie ținute sub control. Continuarea epidemiei de rujeolă, soldată cu peste 16.000 de cazuri și 62 de decese, numărul mare de îmbolnăviri de gripă din sezonul 2018-2019 ne arată că mai sunt multe de făcut ca efortul autorităților și al profesioniștilor implicați (epidemiologi, microbiologi, medici de familie, pediatri, specialiști în boli infecțioase) să fie concretizat în atingerea obiectivelor Planului European de Acțiune în domeniul Vaccinării. Este nevoie de un răspuns rapid și coordonat între toți cei implicați în domeniul vaccinării, pentru a contracara pericolul re-emergenței unor boli transmisibile prevenibile prin vaccinare și pentru a crește acoperirea vaccinală. Reducerea ezitării față de vaccinare, creșterea încrederii în sistemul de sănătate și îmbunătățirea accesului la vaccinuri sunt esențiale pentru îndeplinirea acestor obiective. Trebuie să reținem ca vaccinarea este singura metodă eficace și sigură de a combate aceste boli transmisibile, care de-a lungul timpului au făcut milioane de victime.”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila,  Președintele Societății Române de Microbiologie.

Tematicile care vor fi discutate în cadrul evenimentului sunt axate pe îmbunătățirea și monitorizarea acoperirii vaccinale, creșterea disponibilității vaccinurilor, actualitățile și perspectivele Programului Național de Vaccinare și se referă la:

  • Îmbunătățirea mecanismelor de decizie pentru creșterea acoperirii vaccinale
  • Perspectivele de management al stocurilor de vaccinuri prin intermediul Registrului Electronic Naţional de Vaccinări
  • Situația actuala a Planului European de Acțiune în domeniul Vaccinării
  • Rezultatele preliminare ale studiului național privind cauzele ezitării față de vaccinare
  • Vaccinarea HPV – Eliminarea cancerului cervical, o prioritate globală
  • Sezonul gripal 2018-2019, evoluție și severitate
  • Alte teme de interes privind vaccinarea anti-pneumococica și anti-rotavirus
  • Creșterea accesului la vaccinuri

Acoperirea vaccinală în Programul Național de Vaccinare, la copiii care au împlinit 2 ani în august 2018, este sub acoperirea vaccinală optimală recomandată de OMS.

Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că acoperirea vaccinală pentru copiii născuți în luna august 2016 este sub pragul de siguranță de 95% stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Analiza efectuată de CNSCBT în august 2018, pe un eșantion de 14.916 de copii în vârstă de 24 luni (născuți în luna iulie 2016) pentru toate tipurile de vaccin și numărul de doze necesare a condus la următoarea estimare a acoperirii vaccinale:

  • Vaccinul pentru Hepatita B (cu 3 doze): 93,4%
  • Vaccinul DTPa – Diftero-Tetano-Pertussis acelular (cu 3 doze): 87,7%
  • Vaccinul VPI – Poliomielitic Trivalent Inactivat (cu 3 doze): 87,7%
  • Vaccinul Hib – Haemophilus influenzae de tip B (cu 3 doze): 87,7%
  • Vaccinul RRO – Rujeolă-Rubeolă-Oreion (prima doză): 90,2%

Trebuie însă subliniat că ratele de vaccinare sunt mai scăzute și variază între 75.2% și 82.2%, când estimarea se face prin raportare la numărul total al copiilor născuți vii în iulie 2016.

Neprezentarea la vaccinare a reprezentat principalul motiv al ne-vaccinării, cumulând aproape jumătate din cauze (46,7%)5, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Aceasta confirmă necesitatea îmbunătățirii urgente a comunicării și informării populației referitor la vaccinare din surse credibile și accesibile, alături de furnizarea ritmică de vaccinuri la cabinetele medicilor de familie, care să evite sincope în aprovizionare. Proiectul legii vaccinarii, aflat încă spre dezbatere în Parlamentul României oferă soluții bune acestor probleme.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, aici: https://www.srm.ro/evenimente/rovaccin/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.