Acasă Anchete Interne Echipamente noi şi performante pentru IGSU

Echipamente noi şi performante pentru IGSU

DISTRIBUIȚI

149865 – 22032019 – Astăzi, 22 martie a.c., la  Complexul Expoziţional Romexpo a avut loc recepţia a şase automacarale cu braţ ridicător şi platformă pentru transport, accesorii şi materiale, achiziţionate prin proiectul MULTIRISC-modul I, în vederea creşterii capacităţii de reacţie şi răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă.

La eveniment aparticipat şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat dr. Raed Arafat, precum şi a inspectorului general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, care au subliniat importanţa unor echipamente noi şi performante, menite să asigure succesul misiunilor la care intervin pompierii militari.

Tehnica de intervenţie va intra în dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din şase judeţe: Constanţa, Iaşi, Vrancea, Sibiu, Timiş şi Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) Ciolpani.

            Automacaralele, destinate unor misiuni de căutare-salvare în urma producerii unor seisme/ prăbuşiri de clădiri, descarcerare grea, alunecări de teren sau accidente industrial,  vor permite înlăturarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, desfăşurarea unor operaţiuni de salvare, precum şi în cazul unor alte misiuni ce presupun ridicarea şi mutarea obiectelor grele.

Folosirea autospecialelor reduce mult timpul de intervenţie, datorită performanţelor de ridicare: braţ principal-minimum 21 tone la raza de 4,4 m şi braţ secundar-minimum 1,5 tone la raza de 29 m.

 

Descriere Proiect

 

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea rezilienţei la dezastre a comunităţilor prin îmbunătăţirea capabilităţilor de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de mai multe tipuri de risc: inundaţii, alunecări de teren, cutremure, eşecul utilităţilor publice şi accidente în industrie.

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1: Îmbunătățirea răspunsului serviciilor profesioniste pentru o gamă largă de situații de urgență (multi risc);

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2: Dezvoltarea abilităților de bază pentru organizarea și managementul taberelor de sinistrați;

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 3: Îmbunătățirea capabilităților de intervenție pentru misiuni de căutare-salvare;

Prin realizarea primului obiectiv specific se intenționează achiziția echipamentelor de intervenție ce pot fi folosite în mai multe tipuri de situații de urgență. Acest tip de achiziție multi risc este eficient din punct de vedere al costurilor și acoperă o gamă variată de nevoi operative.

Al doilea obiectiv specific vizează asigurarea unui mediu potrivit de cazare a persoanelor sinistrate după manifestarea unei situații de urgență ce a afectat puternic comunitatea respectivă. Această situație se întâmplă de obicei în timpul inundațiilor, cutremurelor și altor situații de urgență majore. De asemenea, echipamentul achiziționat trebuie să asigure energia electrică și iluminatul taberei, pentru buna funcționare a acesteia.

Ultimul obiectiv specific presupune întărirea capacității de răspuns pentru misiunile de căutare-salvare.

            PRINCIPALELE BENEFICII ale implementării proiectului „Multirisc – modul I” constau în îmbunătățirea răspunsului serviciilor profesioniste pentru o gamă largă de situații de urgență, dezvoltarea abilităților de bază pentru organizarea și managementul taberelor de sinistrați, precum și îmbunătățirea capabilităților de intervenție pentru misiuni de căutare-salvare.

            DURATA PROIECTULUI: decembrie 2016 – mai 2019

            VALOARE TOTALĂ A PROIECTULUI: aprox. 159 milioane lei (35 mil euro)

 

Tipurile de echipamente ce au fost achiziționate:

– Autocamion cu sistem hidraulic de încărcare descărcare cu cârlig – 42 buc.

– Container suport logistic al intervenției tip I – căutare salvare – 28 buc.

– Container suport logistic al intervenției tip II – multirisc – 15 buc.

– Autospecială pentru tratamente hiperbarice și oxigeno-terapie – 2 buc.

– Autospecială de intervenție și salvare de la înalțime (42+/-3m) – 16 buc.

– Automacara cu braț ridicător și platformă pentru transport accesorii și materiale – 6 buc.

– Tabără mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate în sistem containerizat+BRA – 1 buc.

– Autospecială pentru păstrarea temporară și transport, în regim frigorific – 1 buc.

– Container suport logistic al intervenției tip IV – iluminat (450 kVA și accesorii) – 4 buc.

– Linie tehnică de întreținere echipamente individuale de protecție – 7 buc.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă deţine calitatea de aplicant în cadrul proiectului Multirisc – modul I cod SMIS 2014+104677, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, axa prioritară 5 – ,,Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”, obiectivul specific 5.2 ,,Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.