Acasă Politic Medicii de familie vor putea avea puncte secundare de lucru

Medicii de familie vor putea avea puncte secundare de lucru

DISTRIBUIȚI

  149917 – 28032019 –     Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 27 martie 2019, în calitate de for decizional, un proiect pentru modificarea Legii privind reforma în sănătate, potrivit căruia medicii de familie să poată fi titularii mai multor puncte secundare de lucru. Iniţiativa prevede eliminarea din lege a articolului care prevede că un medic poate fi titularul unui singur cabinet.

            Am votat “pentru” adoptarea proiectului de modificare a Legii Nr. 95/2006 în ședința de plen a Camerei Deputaților, actul normativ care oferind  medicilor de familie posibilitatea de a-și deschide cabinete medicale și în alte localități. 

           Proiectul de Lege pentru modificarea art. 75 din Legea 95/2006 privind Reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptat cu 258 de voturi „pentru” şi trei abţineri. Potrivit noii legi, la articolul 75, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, această prevedere fiind adusă printr-un  amendament al  Comisiei pentru sănătate.

            Este o soluție benefică privind rezolvarea parțială a deficitului de personal din sănătate, în special în mediul rural, în zone greu accesibile și dezavantajate social. Medicii de familie își pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcţionează un alt cabinet medical de specialitate.

           Precizez că medicii din alte specialităţi decât medicina de familie şi cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar faţă de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru, conform legislaţiei existente, anunta deputatul Vasile Axinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.