Acasă Externe Agenda Europeana Meleșcanu, la a treia Conferință de la Bruxelles privind Sprijinirea Viitorului Siriei și...

Meleșcanu, la a treia Conferință de la Bruxelles privind Sprijinirea Viitorului Siriei și al regiunii

DISTRIBUIȚI

149770 – 15032019 –          Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, în perioada 13-14 martie 2019, la cea de-a treia conferință de la Bruxelles privind Sprijinirea Viitorului Siriei și al regiunii, eveniment co-organizat de către Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

În marja conferinței, șeful diplomației române a luat parte la sesiunea ”Asigurarea justiției și a unei păci sustenabile în Siria”, unde a reiterat, în intervenția sa, importanța soluționării politice a conflictului din Siria și a amintit faptul că România a co-autorat rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 71/428 prin care a fost instituit Mecanismul Internațional, Imparțial și Independent privind crimele internaționale comise în Republica Arabă Siriană. În acest context, a punctat importanța tragerii la răspundere a tuturor persoanelor responsabile de cele mai serioase crime împotriva civililor, din punctul de vedere al dreptului internațional.

În cadrul reuniunii ministeriale a conferinței Bruxelles III, ministrul Teodor Meleșcanu a făcut referire la importanța pe care România o acordă stabilității și securității Orientului Mijlociu, inclusiv din perspectiva interesului pentru pacea și securitatea regională și internațională. Cu acest prilej, șeful diplomației române a reafirmat angajamentul ferm al României pentru  soluționarea pașnică a conflictelor și a disputelor la nivel global, în baza dialogului și negocierii. În raport cu situația din Siria, oficialul român a apreciat că în absența unor evoluții pozitive pe palier politic, consecințele umanitare ale conflictului cel mai probabil, se vor menține sau se vor accentua, efectele combinate ale prelungirii conflictului urmând să creeze dificultăți greu de gestionat pentru generații întregi de sirieni.

Ministrul a apreciat că evenimentul reprezintă o bună ocazie pentru comunitatea internațională, inclusiv pentru România, să sublinieze ferm că procesul politic intra-sirian mediat de ONU rămâne singura referință pentru o soluție politică în Siria, în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Securitate nr. 2254/2015 și Comunicatul de la Geneva (2012). Reiterând apelul României către toate părțile implicate în conflictul din Siria să sprijine în mod activ procesul politic mediat de ONU, șeful diplomației române a punctat necesitatea menținerii suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale a Republicii Arabe Siriene.

În încheiere, ministrul român a salutat eforturile statelor vecine Siriei care găzduiesc refugiați sirieni, apreciind că atât găzduirea refugiaților sirieni, cât și demersurile umanitare ale comunității internaționale, în ansamblul lor, reprezintă acțiuni care răspund nevoilor cetățenilor sirieni aflați în afara granițelor naționale și a sirienilor strămutați intern. Salutând inițiativele destinate identificării unor soluții durabile pentru refugiații sirieni, a punctat importanța că reîntoarcearea acestora în țara de origine să fie voluntară, sigură și demnă.

În contextul participării la cea de-a treia conferință de la Bruxelles privind Sprijinirea Viitorului Siriei și al regiunii, ministrul afacerilor externe român a avut scurte întâlniri cu Ekaterina Zakharieva, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria, și Adel bin Ahmed Al-Jubeir, ministru de Stat pentru Afaceri Externe din Regatul Arabiei Saudite, discuțiile oferind posibilitatea abordării principalelor acțiuni de pe agenda politico-diplomatică bilaterală româno-bulgară, respectiv româno-saudită.

De asemenea, ministrul român a avut o întrevedere cu omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu, în cadrul căreia a abordat teme de interes de pe agenda bilaterală și a subliniat oportunitatea aprofundării dialogului pe dimensiunea de securitate, în special în regiunea Mării Negre. Întrevederea a prilejuit și un dialog privind relațiile dintre UE și Turcia, ministrul român arătând că Turcia este un partener strategic al UE, alături de care gestionează provocări în planul migrației ilegale, combaterii terorismului, al securității și stabilității regionale, fiind în același timp și un important partener economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.