Acasă Politic Timmermans: România ar fi avut soarta Ucrainei dacă nu ar fi aderat...

Timmermans: România ar fi avut soarta Ucrainei dacă nu ar fi aderat la Uniunea Europeană în 2007!

DISTRIBUIȚI
foto:caleaeuropeana.ro

149723 – 12032019 –   Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, cu ocazia primirii tiltului de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA, că România ar fi avut soarta Ucrainei dacă nu ar fi aderat la Uniunea Europeană în 2007. El a avertizat că atunci când statul de drept este călcat în picioare, instituțiile sunt puse sub control, iar politicienii nu mai pot fi trași la răspundere.

”În ultimii 20 de ani, avantajul de a fi în poziția mea, de a avea traiectoria mea publică este că vă pot spune că am văzut evoluția României cu ochii mei. Și că era complet diferită la sfârșitul anilor ’80 și la începutul celor ’90. Dacă îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, trebuia să ne încredințăm unui spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. Și a fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu pentru mine că dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina, o făcea și în România”, a declarat Frans Timmermans în discursul susținut cu ocazia preluării distincției.

Oficialul european a atras atenția asupra pericolului încălcării statului de drept: instituțiile sunt puse sub control, presa este îngrădită, democrația este interpretată după ideea că câștigătorul ia totul.

”Când statul de drept este încălcat, vedem că instituțiile sunt puse sub un anumit control. Dacă am pierdut alegerile, iar presa era împotriva mea, mediul de afaceri era împotriva mea. Și atunci ce fac, data viitoare când plănuiesc să candidez? Mă asigur că toate aceste părți, instituții, nu vor mai fi împotriva mea, ci mă vor susține. În opinia mea, această gândire este cel mai periculos element din societatea actuală. De fiecare dată când vedeți aceste tentative, să știți că se întâmplă și alte lucruri. Dacă statul de drept e amenințat, dacă presa este îngrădită, dacă democrația este interpretată după deea că câștigătorul ia totul, veți vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o corupție crescută. Când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere așa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a adăugat Timmermans.

Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene Frans Timmermans s-a aflat la Bucureşti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.