Acasă Politic USR: Victimele violenței domestice nu pot fi ignorate sau utilizate în scop...

USR: Victimele violenței domestice nu pot fi ignorate sau utilizate în scop electoral

DISTRIBUIȚI

149747  – 13032019 –    Victimele violenței domestice din București riscă să piardă singurul adăpost disponibil non-stop dacă municipalitatea nu va reveni asupra deciziei de a nu mai finanța Casa INVICTA, avertizează Cristina Ionela Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților. Acesta este efectul modificării condițiilor privind finanțarea nerambursabilă acordată de către Primăria Municipiului București, prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului București. Sprijinul financiar acordat de CGMB pentru serviciile de adăpost și consiliere pentru victime oferite de Asociația ANAIS se încadrează în rigorile legii și răspunde unei nevoi reale, stringente a cetățenilor bucureșteni, adaugă deputatul Iurișniți.

Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse subliniază că astfel de măsuri sunt contrare obligațiilor legale privind prevenirea și combaterea violenței domestice (Legea 217/2003 cu modificările și completările ulterioare, respectiv Legea 174/2018), precum și altor directive și tratate europene la care România este semnatară, inclusiv Convenția Consiliului Europei pentru Combaterea Violenței împotriva Femeii și a Violenței Domestice (Convenția de la Istanbul), ratificată de România încă din 2016. ”Recent, am reușit în Parlament modificarea legislației în vigoare astfel încât victimele violenței domestice să aibă un sprijin real, nu doar pe hârtie din partea autorităților. Pe lângă ordinul de protecție provizoriu, care poate literalmente salva vieți, trebuie să avem în vedere că victimele violenței trec printr-o traumă inimaginabilă și au nevoie nu doar de cazare în regim de urgență, ci și de asistență specializată, în anumite condiții care să nu adauge traume suplimentare”, atrage atenția Iurișniți.

În condițiile în care statisticile IGPR relevă o creștere a fenomenului violenței domestice în România în 2018 cu peste 10% față de anul anterior, de la loviri și alte violențe până la violuri și agresiuni sexuale inclusiv asupra minorilor, autoritățile locale ar trebui să suplimenteze intervenția pentru prevenire și combatere, nicidecum să renunțe la servicii destinate victimelor violenței, consideră președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților. ”Înțeleg că suntem într-un an electoral, însă este nepermisă folosirea victimelor violenței domestice ca pretext în lupte de partid sau campanie. PMB a avut excedent bugetar în 2018, iar lipsa bugetului pentru 2019 (prezentat cu peste 3 luni mai târziu decât prevede legea de către coaliția PSD&ALDE) nu poate fi invocată – Legea 273 2006 privind finanțele publice locale, la Articolul 40 menționează foarte clar că se aplică în continuare bugetele anului precedent, până la aprobarea noilor bugete”, subliniază deputatul USR.         ”Este inacceptabil ca în plin mandat de exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene nici măcar la nivelul Capitalei să nu putem oferi condițiile necesare victimelor violenței domestice, care sunt astfel vulnerabilizate suplimentar chiar de către autoritățile care ar trebui să le apere”, insistă doamna deputat Cristina Iurișniți. ”Îi solicit doamnei Gabriela Firea să remedieze urgent această eroare, sper eu, în așa fel încât victimele violenței domestice să nu aibă și mai mult de suferit în București, capitală europeană”, încheie Cristina Iurișniți.

Absența serviciilor necesare prevenirii și combaterii violenței domestice la nivelul Bucureștiului și al întregii țări a fost semnalată în repetate rânduri de mass-media și de societatea civilă, iar peste 64 de organizații membre ale Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua V.I.F) au adresat o scrisoare deschisă consilierilor CGMB pentru remedierea situației privind Centrul de primire în regim de urgență destinat victimelor violenței domestice – Casa INVICTA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.