Acasă Social A luat ființă primul grup de lucru de acest gen din România...

A luat ființă primul grup de lucru de acest gen din România care se ocupă de  gospodărirea durabilă a peisajelor culturale

DISTRIBUIȚI

  150009 – 05042019 –   A fost constituit ,și în mod oficial, prin semnarea unei dispoziții de către președintele Consiliului Județean Harghita, Grupul de Lucru pentru Gospodărirea Durabilă a Peisajelor Culturale din județul Harghita. Coordonatorul grupului de lucru este biologul Demeter László a cărui specializare este conservarea biodiversității, studiul valorilor naturale din peisajele culturale tradiționale, respectiv managementul ariilor naturale protejate.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita felicită modul în care Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Universității Sapientia au colaborat cu Consiliul Județean, dar și conducerea grupului de lucru. ”Am încredere că în urma preocupărilor grupului de lucru, Uniunea Europeană va lua decizii raționale pe această temă. Putem constata că s-a demarat un proces pozitiv în acest sens, în prealabil acest subiect nu a fost tratat la un asemenea nivel”, a afirmat Borboly Csaba, președintele CJ Harghita care a elaborat o opinie în cadrul Comitetului Regiunilor, referitor la conviețuirea omului cu speciile din Directiva Habitate care generează conflicte.

J          udețul Harghita este o regiune bioculturală unică în Europa, valorile naturale şi culturale ale județului fiind recunoscute și încorporate în strategiile proprii de dezvoltare, turism și agricultură. Comunităţile locale contribuie într-un mod semnificativ la gospodărirea peisajelor culturale cu înalte valori naturale, peisaje care se întind pe aproape toată suprafaţa judeţului, şi care reprezintă un patrimoniu cu valoare inapreciabilă, şi un activ care trebuie gestionat cu înţelepciune. Capitalul natural extraordinar al judeţului se manifestă, printre altele, în extinderea mare a fâneţelor naturale, aici fiind înregistrată cea mai mare suprafață de fânețe din țară, care reprezintă una dintre bazele zootehniei şi apiculturii în zona montană. Este foarte important ca sustenabilitatea peisajelor culturale extrem de valoroase din punct de vedere natural să se realizeze cu aportul comunităților locale. Provocarea majoră în acest sens este armonizarea aspirațiilor legitime socio-economice ale comunităților locale cu păstrarea capitalului natural extrem de bogat în specii, habitate și cu potențial mare de aproviziona o gamă largă de servicii ecosistemice.

Misiunea grupului de lucru este să asigure o platformă pentru cooperarea diferitelor domenii și instituții care pot contribui la gospodărirea durabilă a peisajelor culturale, la menținerea valorilor naturale ca un capital esențial în dezvoltarea durabilă. ”După cunoștințele mele acesta este primul grup de acest gen din România, în cadrul căruia sunt abordate diferite domenii, precum gestionarea cinegetică și management forestier, conservarea naturii, științe sociale, agricultură, dezvoltare rurală, științe economice, și sunt elaborate propuneri către instituțiile abilitate pentru luarea deciziilor. În continuare, grupul de lucru va stabili noi parteneriate cu instituții de specialitate la nivel local, național și internațional și intenționează abordarea celor mai presante probleme legate de managementul resurselor naturale din județ”, a afirmat Demeter László, coordonatorul grupului de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.