Acasă Economie “Agenda 2030: parteneriate pentru dezvoltare durabilă”

“Agenda 2030: parteneriate pentru dezvoltare durabilă”

DISTRIBUIȚI

150145 – 17042019 –      Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, la 16 aprilie 2019, la sesiunea de deschidere a Conferinţei la Nivel Înalt cu tema “Agenda 2030: parteneriate pentru dezvoltare durabilă”, organizată, la București, de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului României, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

            Conferința se înscrie în seria evenimentelor organizate de România în contextul Președinției Consiliului Uniunii Europene, fiind dedicată unuia dintre principalele subiecte de actualitate de pe agenda internaţională – dezvoltarea durabilă. Conferința a prilejuit un schimb de idei aprofundat în perspectiva desfășurării reuniunilor la nivel înalt sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 2019 pe tema dezvoltare durabilă.

            În mesajul său, ministrul a subliniat că realizarea dezvoltării durabile – în special reducerea sărăciei, reducerea inegalităților și asigurarea păcii şi securităţii – necesită o perspectivă pe termen lung și o cooperare strânsă între dimensiunea guvernamentală, sectorul privat și societatea civilă. Totodată, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța unei dezvoltări durabile incluzive în asigurarea păcii și securității în beneficiul tuturor cetățenilor.

            Ministrul Meleșcanu a reafirmat angajamentul țării noastre faţă de multilateralism, inclusiv din perspectiva contribuției României la susținerea obiectivelor dezvoltării durabile, în contextul candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru intervalul 2020-2021.

            Prezenţa la lucrările Conferinţei a ministrului afacerilor externe a permis şi organizarea unor întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai statelor participante la Conferinţă, precum și ai ONU și OECD.

            La lucrările Conferinței au participat premierul Guvernului României, secretarul executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Asia Centrală şi șef al Centrului Regional ONU pentru Diplomaţie Preventivă în Asia Centrală, secretarul General adjunct al OECD, coordonatori naţionali ai implementării Agendei 2030 din statele membre ale UE, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic şi Asia Centrală, diplomați și experți din statele membre ale UE, reprezentanţi ai ONU (CEE ONU, PNUD) și reprezentanţi ai organizațiilor neguvernamentale.

            Participarea semnificativă la Conferinţă și interesul pentru tema abordată constituie o dovadă a importanței acesteia la nivel mondial şi reprezintă un pas înainte către o cooperare internațională aprofundată pentru un răspuns colectiv la o problemă comună – implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.