Acasă Social Sanatate Atenție mare la rujeolă!

Atenție mare la rujeolă!

DISTRIBUIȚI

150151 – 17042019 –  Organizația Mondială a Sănătății dorea să eradicheze rujeola în cea mai mare parte, până în 2020. Acum se întâmplă exact opusul – boala se extinde. În Germania, dezbaterile despre vaccinarea obligatorie iau amploare, potrivit Deutsche Welle.

            În primul trimestru al anului 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat 112.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial. Numărul este cu 300% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Cifrele nu sunt complete, dar ele arată totuși ”o tendință foarte clară”, a precizat instituția de referință în materie de sănătate globală din cadrul Națiunilor Unite. Cazurile s-au extins în 170 de țări, cu șapte mai multe decât în statisticile anului trecut.

            O creștere foarte mare s-a înregistrat de pildă în Republica Democrată Kongo, în Etiopia, Sudan, Myanmar, Filipine, Thailanda, Georgia, Kazahstan și Ucraina. Peste 95% dintre cazurile fatale sunt în țări cu venituri reduse și cu un sistem medical deficitar. Multe dintre victime sunt copii.

            Institutul Național de Sănătate Publică din România a raportat în 12 aprilie 2019 un număr de 16.450 de îmbolnăviri, dintre care 62 de decese. Și în România, cei mai afectați sunt copiii între 1-4 ani.

            Dezinformare, în loc de vaccinare

            De fapt, OMS intenționa ca rujeola să fie eradicată complet în cel puțin cinci din șase regiuni ale lumii. Organizația își explică evoluția negativă prin faptul că prea puține persoane se vaccinează. Campaniile de informare și de vaccinare cu substanțe păstrate în condiții adecvate sunt prea puține, mai ales în anumite zone ale globului izolate sau distruse de războaie. În plus, în alte țări se desfășoară campanii de dezinformare asupra imunizării.

            În 2017, rujeola a ucis 110.000 de oameni. Infecția cu virusul deosebit de periculos produce simptome ca febră mare, tuse și o erupție caracteristică pe piele. Din cauza sistemului imunitar extrem de slăbit, pacienții cu rujeolă se pot îmbolnăvi ușor și de alte boli.

            Dar o eventuală introducere a vaccinării obligatorii ar fi valabilă pentru toată Germania. Câteva landuri se gândesc la o inițiativă în Bundesrat, Camera Superioară a legislativului, în care sunt reprezentate toate cele 16 landuri federale. Dar este tot mai probabil ca Guvernul Federal să adopte o măsură valabilă pentru toată țara, anunță sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.