Acasă Externe George Ciamba a vorbit, în SUA, despre impactul Brexit asupra economiei UE 

George Ciamba a vorbit, în SUA, despre impactul Brexit asupra economiei UE 

DISTRIBUIȚI

150010 – 05042019 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut, la 3 aprilie 2019, în Washington DC,  o întrevedere bilaterală cu Steven Terner Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, și cu senatorul american Ron Johnson, președintele Comisiei pentru afaceri guvernamentale și securitate internă.

În cadrul întâlnirii cu secretarul american al Trezoreriei, ministrul George Ciamba a făcut referire la dimensiunea economică a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Oficialul român a salutat dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale și a punctat necesitatea continuării dezvoltării relațiilor economice dintre cele două țări.

În cadrul discuțiilor, ministrul Afacerilor Europene a transmis secretarului Trezoreriei că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene are ca prioritate dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite ale Americii, prin promovarea unui dialog transatlantic constructiv, benefic pentru ambele părți, în vederea rezolvării disensiunilor care pot apărea în contextul global competitiv actual.

George Ciamba a punctat faptul că Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt cele mai mari şi integrate economii din lume, având o tradiție comună îndelungată în domeniul comerțului şi un nivel similar al dezvoltării economice.

Un subiect importat pe agenda discuțiilor a fost impactul pe care Brexit l-ar putea avea asupra economiei UE. Ministrul George Ciamba a reamintit măsurile de contingență aprobate de Consiliul UE, măsuri menite să limiteze daunele pe care le-ar provoca un Brexit fără acord în anumite sectoare. Oficialul român a evidențiat faptul că Uniunea Europeană a depus toate eforturile pentru ca Brexit să afecteze cât mai puțin viața cetățenilor și mediul de afaceri, prin negocierea unui acord cu Marea Britanie benefic pentru ambele părți. Demnitarul român și-a exprimat regretul pentru respingerea acestuia de către Parlamentul de la Londra. ”Uniunea Europeană este deschisă în continuare la găsirea unei soluții echitabile pentru un Brexit ordonat, dar nu vom renegocia acordul inițial.  La Consiliul European convocat pentru 10 aprilie vom vedea calea de urmat”, a spus Ciamba.

În întrevederea cu senatorul american Ron Johnson, ministrul a transmis că dezvoltarea și întărirea relației transatlantice se află printre principalele priorități ale mandatului de șase luni deținut de România la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Statele Unite ale Americii reprezintă cel mai apropiat partener global, atât pentru România, cât și pentru Uniune în ansamblu său.

Ministrul George Ciamba și senatorul Ron Johnson au discutat și despre securitatea din regiunea Mării Negre. Cei doi oficiali au trecut în revistă amenințările actuale generate de militarizarea excesivă a regiunii și de pericolele hibride. Ministrul Afacerilor Europene a subliniat că, la 15 ani de la aderare, România este un membru de încredere și activ al NATO, alianța politico-militară care împlinește astăzi 70 de ani de înființare.

În calitate de președinte al Consiliului Afaceri Generale, ministrul afacerilor europene a subliniat importanța pe care Președinția română a Consiliului UE o acordă organizării viitorului scrutin european electoral. Demnitarul român a amintit de pachetul aprobat de Consiliu care prevede măsuri pentru asigurarea unui vot liber, sigur și bazat pe informații reale. Combaterea dezinformării și a știrilor false reprezintă o prioritate. Ministrul a evidențiat că sursele dezinformării pot proveni atât din interiorul, cât și din exteriorul UE, de la actori statali și nestatali. În context, George Ciamba a amintit și de acordul obținut de președinția României pentru crearea de noi norme menite să împiedice partidele politice europene să utilizeze în mod abuziv de datele cu caracter personal în cadrul alegerilor pentru PE. Cei doi oficiali au discutat și despre stadiul procesului Brexit. George Ciamba a spus că Uniunea Europeană a acționat preventiv și a luat măsuri pentru ca cetățenii și companiile să nu aibă de suferit în situația unui Brexit fără acord.

Ministrul Afacerilor Europene George Ciamba a fost invitat ca vorbitor la Transatlantic Strategic Dialogue, un eveniment de anvergură organizat la Washington, la care mai participă personalități precum Madeleine K. Albright – fost secretar de Stat al SUA, Nicholas Burns – profesor de Diplomație și Relații Internaționale la Harvard Kennedy School, Joseph Nye – profesor emerit la Harvard Harvard Kennedy School sau Adam Schiff – președintele Comitetului pentru serviciile de informații din Camera Reprezentanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.