Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Ilfov: Proiectului Smart Edge: Despre zonele metropolitane sustenabile și rolul orașelor satelit

Ilfov: Proiectului Smart Edge: Despre zonele metropolitane sustenabile și rolul orașelor satelit

DISTRIBUIȚI

  150018 – 05042019 –     Consiliul Județean Ilfov și Ministerul Mediului au organizat, la Muzeul Satului, un atelier de lucru în cadrul proiectului european Smart Edge – zonele metropolitane sustenabile și rolul orașelor satelit. La discuții au participat aproximativ 50 de reprezentanți ai administrațiilor regionale din Norvegia, Italia, Germania, Spania, Polonia, Suedia, experți în mediu, în transport și energie regenerabilă.

Reprezentanții CJ Ilfov au vorbit, în fața invitaților din Europa despre  experiența Ilfovului, în contextul generat de conceptul cheie al proiectului: acela de Edge City. ”Edge cities” sunt orașele mici, situate în jurul marilor aglomerări urbane, care joacă un rol important în dezvoltarea zonelor de tip metropolitan.

La 5 aprilie, în ultima zi a proiectului, cei aproximativ 50 de participanți vizitează Laserul de la Măgurele și discută despre proiectele de dezvoltare ale orașului Măgurele.

Proiectul  Smart Edge se concentrează pe problematica reducerii emisiilor de carbon, în vederea dezvoltării acestor comunități specifice dinamicii urbane contemporane ca orașe inteligente. Urbanizarea este una din caracteristicile definitorii ale societăţii contemporane. Acest proces complex constă din creşterea accelerată a populaţiei urbane şi expansiunea oraşelor, dar şi dintr-o multitudine de consecinţe sociale, culturale şi economice.

Scopul proiectului Smart Edge este îmbunătățirea Strategiei naționale privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016-2020, prin elementele de noutate pe care le prezintă, la nivelul abordării policentrice și metropolitane.

Obiectivul proiectului este consolidarea strategiei în regiunile care sprijină dezvoltarea orașelor din proximitatea marilor aglomerări urbane precum și optimizarea implementării programelor pentru fonduri structurale de investiții cu impact la nivelul reducerii emisiilor de carbon.

Proiectul SmartEdge, în care este partener și Consiliul Județean Ilfov, a fost  depus în cadrul Programului Transnaţional INTERREG EUROPE. Inițiator și lider al proiectului este Akershus County Council din Norvegia, regiune care prezintă similarități cu județul Ilfov din punct de vedere al structurii urbane și al configurației teritoriale, precum și din perspectiva provocărilor pe care le aduce dinamica urbană de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.