Acasă Externe Agenda Europeana Planul Juncker: Peste 170 milioane de euro pentru studenți și întreprinderi mici...

Planul Juncker: Peste 170 milioane de euro pentru studenți și întreprinderi mici și mijlocii din România

DISTRIBUIȚI

150013 – 05042019 – Fondul European de Investiții (FEI) a semnat patru acorduri de finanțare în România, prin care țara va beneficia de peste 170 milioane de euro în condiții avantajoase: Primul acord de garantare Erasmus+ în valoare de 4,5 milioane de euro va ajuta 450 de studenți să își efectueze studiile de masterat în străinătate.

Planul de Investiții pentru Europa cuprinde trei acorduri de garantare în cadrul Facilității de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii: 25 milioane de euro cu CEC Bank, 80 milioane de euro cu Deutsche Leasing Romania IFN și 63 milioane de euro cu Libra Internet Bank.

FEI și instituția financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenții care doresc să continue studiile la master în străinătate. Datorită aceastei garanții, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia în altă țară din UE, ca și în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia și Turcia. Acordul de 4,5m EUR a fost semnat în cadrul facilității de garantare Erasmus+, care este finanțată de Uniunea Europeană și administrată de Fondul European de Investiții.

De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. și Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor instituții să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 m EUR pentru IMM-uri românești. Acordurile sunt susținute de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiții pentru Europa, și vor facilita accesul la credite și finanțări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri.  Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta față de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceștia pot oferi credite cu cerințe semnificativ reduse de garanții suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Comisarul european pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM,  Elżbieta Bieńkowska: “Salut semnarea acestor acorduri în cadrul Planului Juncker, care vor ajuta 3.000 IMM-uri românești să beneficieze de acces crescut la finanțare. De asemenea, 450 studenți români vor primi sprijin financiar în cadrul unuia din programele emblematice ale Europei, Erasmus+, pentru a trăi și a studia în străinătate. Aceste patru acorduri semnate astăzi constituie tot atâtea exemple de reflectare a valorilor europene în România”.

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport: ”Comisia Europeană își exprimă satisfacția față de semnarea acordului cu FINS, care pune finanțarea pentru studii în străinătate în centrul activităților sale. Mulțumită acestui nou acord garantat de UE, în jur de 450 de studenți români talentați vor putea să își îndeplinească obiectivul de a obține un titlu de master de la o universitate din altă țară europeană”.

Comentând asupra acordurilor, directorul general adjunct al FEI, Domnul Roger Havenith: “Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanțare pentru 450 de studenți care vor putea obține credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitățile de instruire pentru o gama mai largă de studenți. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor îmbunătăți condițiile de finanțare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăți competitivitatea unui segment important al economiei românești, care constituie motorul creșterii economice, creării de locuri de muncă și inovării”.

Alexandru Ghiță, președintele FINS: “Garanția oferită de FEI face posibilă pentru prima oară existența unui credit pentru studii care răspunde cu adevărat nevoilor reale ale studenților români: acoperind atât taxe de școlarizare cât și cheltuieli de masă & casă, recunoscând lipsa de experiență de muncă în cazul multor studenți și folosind drept criteriu principal de evaluare profilul și potențialul academic și profesional al acestora. Soluția financiară construită de FINS cu sprijinul FEI susține cu adevărat vocația studiilor superioare de a oferi un mecanism de mobilitate socială, oferind șanse egale studenților din toate categoriile sociale, indiferent de situația lor financiară”.

Laurentiu Mitrache, director general – presedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank: ”Acordul de Garantare semnat astazi cu Fondul European de Investitii reconfirma strategia CEC Bank de sustinere a dezvoltarii afacerilor intreprinderilor mici si mijlocii. Banca noastra urmareste in permanenta sa faciliteze accesul companiilor la produse si servicii financiare moderne si consideram ca instrumentul financiar dezvoltat la nivel european si implementat prin CEC Bank raspunde nevoilor actuale ale sectorului privat si contribuie la cresterea economica pe termen mediu si lung”.

Laurentiu Zaharia, director general Deutsche Leasing Romania I.F.N. S.A.: ”Având în vedere că activitatea noastră principală este finanțarea echipamentelor pentru IMM-uri, FEI a devenit pentru noi un partener strategic în demersul de a face produsele noastre financiare disponibile pentru o gamă mai largă de întreprinderi mici și mijlocii. În afară de aceasta, cooperarea cu FEI în configurarea programului COSME a fost foarte constructivă și invită la extinderea cooperării”.

Reprezentant Libra Internet Bank, Emil Bituleanu (CEO): “Sprijinirea micilor afaceri, prin mecanismul de finantare oferit prin parteneriatul cu Fondul European de Investitii, s-a dovedit a fi o formula castigatoare, atat pentru banca noastra, cat si pentru clienti. Asadar, suntem incantati sa participam si in cadrul acestui nou plan de investiti pentru Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.