Acasă Economie Primăria Capitalei: Beneficiarii voucherelor pentru biciclete trebuie să plătească impozit

Primăria Capitalei: Beneficiarii voucherelor pentru biciclete trebuie să plătească impozit

DISTRIBUIȚI

150148 – 17042019 –  Referitor la informatiile ‘de ultima ora’ vehiculate in spatiul public potrivit carora beneficiarii voucherelor distribuite de Primaria Capitalei prin programul „Biciclisti in Bucuresti” trebuie sa plateasca impozit pentru acestea, Primaria Capitalei face urmatoarele precizari: ”Potrivit legislatiei in vigoare, (art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal), persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de către Primăria Municipiului București, au obligația declarării veniturilor. Desi Primaria Capitalei a facut toate demersurile pentru a acoperi plata a acestui impozit, (printr-o serie de corespondente cu Ministerul de Finante), autoritatea centrala a decis ca beneficiarii voucherelor trebuie sa plateasca impozit conform legii, cu o cota de aplicare pentru impozitul obținut, respectiv 10%. Mai mult decat atat, la momentul înscrierii participanților în proiect, aceștia au luat act de cunoașterea și respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligația de declarare a venitului aferent voucherului și a plății impozitului realizat”.

            Concret, Primăria Capitalei a iniţiat proiectul ”Biciclişti în Bucureşti” având ca scop încurajarea cetăţenilor de a adopta un stil de viaţă sănătos, prin folosirea mijloacelor de transport alternative nepoluante care reprezintă o componentă importantă a politicii publice de mediu, cu efecte benefice directe asupra descongestionării traficului şi reducerii nivelului de poluare.

            Demarat ca un proiect pilot, Primăria Capitalei a întreprins toate demersurile necesare către autoritățile competente în vederea obținerii unui punct de vedere legat de regimul fiscal aplicabil voucherelor acordare în cadrul proiectului.

            În acest sens, PMB a formulat o solicitare către Ministerul Finanțelor Publice în vederea clarificării situației. În răspunsul formulat de către Ministerului de Finanțe este precizat faptul că în contextul reglementărilor fiscale în vigoare, respectiv prevederile art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare “persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de către Primăria Municipiului București, au obligația declarării veniturilor”.

            Urmare a răspunsului formulat de minister, Primăria Muncipiului București a revenit cu o propunere privind posibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, și totodată, eliminarea obligativității depunerii de către fiecare beneficiar a declarației privind venitul realizat, în scopul sprijinirii participanților la proiect. Propunerea aplicării reținerii la sursă a impozitului pe venit nu a fost acceptată, urmând ca propunerea să fie analizată la următoarele modificări a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

            Având în vedere mențiunile formulate de Ministerul de Finanțe, în elaborarea Regulamentului privind acordarea de vouchere în cadrul proiectului ”Biciclişti în Bucureşti” s-a ținut cont de aspectele care țin de plata impozitului și a fost stipulată ca și condiție de utilizare a voucherului,“utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare”, conform art. 24, cap. 6 din Regulamentul proiectului.

            Referitor la valoarea impozitului datorat de beneficiarii de vouchere, conform prevederilo legale stipulate în Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, la Cap. X “Venituri din altesurse”, Art. 116 “Declararea, stabilirea și plata impozitului pentru unele venituri din alte surse”, este stipulată modalitatea de depunere a declarației, precum și cota de aplicare pentru impozitul obținut, respectiv 10%.

            În ceea ce privește alte proiecte/programe derulate la nivelul Primăriei Muncipiului București și implementate de Direcția de Mediu, în cadrul ”Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”, viitorii beneficiari de eco-vouchere, persoane fizice, respectiv veniturile obținute se circumscriu prevederilor art. 62, lit. f) din Legea 227/2015 privindCodul Fiscal, potrivit căruia nu sunt impozabile “veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal”.

            Mai mult, in ceea ce priveste celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primaria Capitalei, mentionam ca, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea nu se impoziteaza, anunță Primăria Capitalei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.