Acasă Politic Teodor Meleșcanu: Relația transatlantică rămâne esențială pentru securitatea și prosperitatea Europei

Teodor Meleșcanu: Relația transatlantică rămâne esențială pentru securitatea și prosperitatea Europei

DISTRIBUIȚI

  150169 – 18042019 –     Ministrul Afacerilor Externe a participat miercuri, 17 aprilie 2019, la deschiderea Conferinței NATO@70, CSDP@20. EU-NATO Cooperation: A Partnership for the Future, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.  

            Subliniind auspiciile aniversare care marchează derularea acestui eveniment, șeful diplomației române a evidențiat, în alocuțiunea sa, relevanța strategică a parteneriatului UE-NATO în actualul context de securitate. În acest sens, a reiterat importanța consolidării convergenței eforturilor celor două organizații și valorificarea cât mai eficientă a oportunităților de cooperare practică, în scopul optimizării răspunsului la riscurile și amenințările de securitate contemporane.

            Evocând bilanțul pozitiv al relațiilor de parteneriat dintre cele două organizații, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat interesul României privind dezvoltarea coordonării strategice dintre NATO și EU, susținută prin intermediul unei agende cuprinzătoare de cooperare practică. În acest sens, a subliniat importanța implementării obiectivelor asumate prin intermediul Declarației comune privind cooperarea NATO-UE, semnată în iulie 2016, în cadrul căreia au fost identificate domeniile prioritare de cooperare între cele două organizații și au fost reafirmate principiile care stau la baza acestei cooperări. 

            Salutând progresele semnificative înregistrate prin inițiative precum Cooperarea Structurată Permanentă și Fondul European pentru Apărare, ministrul român de externe a susținut valorificarea oportunităților generate prin maturizarea proiectului european în domeniul securității și apărării, inclusiv pentru consolidarea relațiilor de cooperare cu NATO și a relației transatlantice.    

            “Relația transatlantică rămâne esențială pentru securitatea și prosperitatea Europei. Obiectivul nostru comun trebuie să fie consolidarea consensului politic transatlantic asupra provocărilor de securitate cu care ne confruntăm și pentru care trebuie să găsim împreună soluții”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.