Acasă Externe Declarație a Consiliului Afaceri Externe privind Libia

Declarație a Consiliului Afaceri Externe privind Libia

DISTRIBUIȚI

 150381 – 14052019 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat luni, 13 mai 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă, precum situația din Libia și evoluțiile din Sahel.

Discuțiile privind Libia, care au inclus și un schimb de opinii în prezența Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU, Ghassan Salamé, au vizat evoluțiile recente, preocupante, din teren. Miniștrii au făcut apel la încetarea ostilităților și la revenirea la procesul politic sub umbrela ONU. A fost reiterat sprijinul UE și al statelor membre pentru poporul libian. Miniștrii au adoptat și au dat publicității o declarație a Consiliului Afaceri Externe privind Libia. 

Miniștrii Afacerilor Externe au abordat și situația din Sahel, exprimând interesul comun de a continua angajamentul UE în sprijinul stabilității, securității și dezvoltării regiunii. Au trecut în revistă contribuțiile semnificative ale UE și ale statelor membre și au subliniat nevoia unei implementări mai eficiente. În perspectiva discuțiilor de a doua zi, a miniștrilorafacerilor externe și ai apărării din statele membre ale UE cu omologii lor din statele G5 Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger), în prezența președinției rotative a G5 Sahel (Burkina Faso) și a comandantului Forței Comune G5 Sahel, au convenit asumarea unui angajament continuat al UE, pe baza inițiativelor autorităților locale și regionale, în contextul unei abordări integrate la nivelul UE și în coordonare cu partenerii internaționali. A reieșit interesul comun major de a răspunde eficient unor amenințări transfrontaliere, precum terorismul.

În intervenția sa, ministrul Teodor Meleșcanu a pus accent pe necesitatea de a continua eforturile pentru stabilizarea zonei, concomitent cu asumarea responsabilității la nivel local. A reamintit contribuția României la misiunile UE și ONU din regiune, reconfirmând angajamentul țării noastre în privința unui aport crescut în termeni politici și de capabilități.

Miniștrii au adoptat Concluziile Consiliului privind regiunea Sahel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.