Acasă Economie Dezmățul cu salariile bugetarilor, o bombă amorsată de PSD. Cine o detonează?

Dezmățul cu salariile bugetarilor, o bombă amorsată de PSD. Cine o detonează?

DISTRIBUIȚI

150293 – 06052019 – Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat. O arată chiar statisticile guvernului PSD. Întrebarea corectă nu e dacă vor începe tăieri de posturi și desființări de instituții, ci când. PSD știe foarte bine că a amorsat o bombă cu ceas care riscă să arunce în aer bugetul, dar are o dilemă politică. Dacă guvernul PSD începe reforma, își periclitează masiv șansele la cele patru tururi de alegeri. Dacă nu o face, riscă să explodeze deficitul bugetar și să piardă de sub control economia.

Cifrele seci furnizate de Ministerul Finanțelor arată că în primul trimestru al anului cheltuielile de personal au crescut cu 25,7% față de perioada similară din 2018. Cu un sfert! Iar baza de raportare de anul trecut crescuse și ea cu 18% față de 2017, și tot așa. E vorba despre efectul legii salarizării unitare a bugetarilor, care a mărit salariile la nivelurile fără precedent, decuplându-le total de productivitate și de media din mediul privat, adică economia reală.

Creșterile de salarii nu sunt în sine o problemă dacă sunt făcute cu cap, să ne înțelegem. Nimeni nu poate nega necesitatea reală a creșterii salariilor la profesori, medici, asistente. Nimeni nu poate cere servicii de calitate de la birocrați dacă ei trăiesc de azi pe mâine.

Dar o creștere de salarii în mediul bugetar trebuia făcută obligatoriu în paralel cu reforma unei birocrații hipertrofiate, umflate de PSD până la niveluri record. Tot guvernul PSD, prin Ministerul Finanțelor, ne dă cifrele: în februarie 2019 avem 1,23 milioane de bugetari, cu 32.000 mai mulți decât în luna mai 2017. Și asta în condițiile în care populația scade vertiginos, cu un proces de îmbătrânire accelerat și milioane de români plecați peste granițe.

Reforma nu înseamnă numai subțierea masivului aparat birocratic, ci și impunerea unor criterii clare de performanță, în funcție de care să fie făcute salarizarea și creșterea în grad. – continuare pe G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.