Acasă Cultura/Media La Negotin, în Timocul sârbesc, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

La Negotin, în Timocul sârbesc, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

DISTRIBUIȚI

 150534 – 27052019 –      Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, a sărbătorit ”Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin”, în Serbia,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația  pentru  Cultura Românilor-Vlahilor  din Serbia „Ariadnae Filum“.

            Aici, credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit au participat la sărbatoarea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul bisericii din Negotin. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop  al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului  împreună cu un sobor de preoți. A participat și o delegație a Mânăstirii Sfânta Ana din Orșova, condusă de Maica Stareță Iustina Popovici.

            După terminarea slujbei a urmat un program cultural artistic susținut de artiști din România și zona Văii Timocului. Nicoleta Iancu și Mellora Ploștinaru au interpretat pricesne românești, urmate de solistele  vocale Iela Marianovici din Bor și Milița Neșici din Negotin, soliștii instrumentali Voia Șurchici și Nicola Nicolici din Negotin, precum și tânărul artist Milan Nikolici din Cobișnița. La eveniment au fost prezenți lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, credincioși și invitați din România.

            Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Nord-Estul Serbiei, prin spiritualitate, cultură şi limbă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.