Acasă Externe Modalități de facilitare a integrării statelor din Balcanii de Vest în Uniunea...

Modalități de facilitare a integrării statelor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

150559 – 29052019 –  Secretarul de Stat Maria Magdalena Grigore a luat parte la reuniunea ministerială a Grupului de la Vişegrad (V4) cu Balcanii de Vest și parteneri europeni (Președinția Consiliului UE, exercitată de România și SEAE), în data de 28 mai 2019, la Bratislava, la invitația Președinției-în-exercițiu slovace a V4. Agenda reuniunii s-a concentrat  asupra modalităților de facilitare a integrării statelor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană și pe promovarea extinderii Uniunii, ca mijloc de edificare a unui spațiu de valori europene care să cuprindă și partenerii extra-comunitari.

            În sesiunea plenară a reuniunii, demnitarul român a reiterat caracterul prioritar al extinderii UE în Balcanii de Vest în timpul mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii, mulțumind pe această cale statelor Grupului de la Vișegrad pentru susținerea acordată obiectivelor Președinției române aferente acestui dosar. Oficialul român a indicat că abordarea Președinției române asupra extinderii are la bază principiul respectării angajamentelor față de statele candidate și potențial candidate care au probat orientarea strategică pro-europeană și au avansat reformele pentru îndeplinirea criteriilor de aderare. În acest sens, a transmis un mesaj de încurajare partenerilor din Balcanii de Vest în ceea ce privește obținerea de rezultate cuantificabile în eforturile de aliniere la standardele și valorile UE. În continuare, a reiterat disponibilitatea României de a oferi asistență pentru eforturile de reformă în regiune inclusiv în formate extinse, cu participarea țărilor din Grupul de la Vișegrad.

            Demnitarul român a subliniat importanța strategică a regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv din punct de vedere al securității și stabilității în Europa. Astfel, în intervenția sa, oficialul român a reiterat importanța cooperării regionale în Balcanii de Vest în sprijinul reconcilierii, facilitării schimbului de bune practici în adoptarea standardelor europene și promovării stabilității. Eforturile depuse în acest sens contribuie și la întărirea rezilienței acestor state la riscuri de securitate din afara regiunii, cu efectul propagării mediului de stabilitate în întreg continentul european.

            Grupul de la Vișegrad (V4) a fost creat la 15 februarie 1991 pentru a răspunde intereselor Republicii Cehe, Ungariei, Republicii Polone și Republicii Slovace de a coopera și a se coordona în domenii de interes pentru îndeplinirea unor obiective comune. Cooperarea în acest format se desfășoară informal, prin reuniuni periodice ale membrilor, la diferite niveluri. Anual, are loc o întâlnire oficială a Prim-miniștrilor și un număr de reuniuni ministeriale și la nivel de experți, în funcție de prioritățile și calendarul stabilit de fiecare Președinție.

            După aderarea la UE, România a fost invitată să participe punctual la unele reuniuni ministeriale în format V4+. Cel mai recent eveniment al acestui format, cu participarea României este reuniunea miniștrilor afacerilor externe din Grupul de la Vișegrad și statele din Parteneriatul Estic, organizată de Președinția slovacă a V4 la Bratislava, la 6 mai 2019.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.