Acasă Externe Agenda Europeana Participarea Gabrielei Crețu la Summitul European de la Praga

Participarea Gabrielei Crețu la Summitul European de la Praga

DISTRIBUIȚI

   150576 – 29052019 –   În perioada 27-30 mai 2019, Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României participă în calitate de vorbitor principal la Summitul European de la Praga, în cadrul panelului despre viitorul monedei euro.

            În cadrul intervențiilor sale, Gabriela Crețu a evidențiat principalele probleme cu care se confruntă în acest moment moneda euro  – analiza și sistemul monetar nefinalizat.
,,La ora actuală, euro este o monedă bazată pe încredere. Încrederea reprezintă un indicator foarte variabil, solicitând stabilizatori automați și o veritabilă bancă centrală cu instrumente de intervenție pentru a menține echilibrul economic într-o societate democratică funcțională. În același timp însă, crearea sistemului monetar european a deposedat statele membre de majoritatea mecanismelor de ajustare, ele trebuind a fi create la nivel european. Din păcate, nu există voință politică și înțelegere pentru asta la acest moment!”, a precizat Gabriela Crețu.
            În privința analizei, acesta depinde de modelul teoretic pe care ni-l asumăm, a continuat domnia sa. Atunci când acest model este necorespunzător, rezultatul este greșit și înșelător. De exemplu, după anul 2004, noua majoritate politică europeană a oferit legitimitate unei noi direcții – uniune monetară fără o uniune politică. Politica monetară a fost imunizată de influența deciziilor politice, iar politicile sociale s-au transformat într-o variabilă de ajustare. Noua narațiune s-a concentrat pe creștere, competitivitate, flexibilitate, rigiditate pe piața forței de muncă, datoria publică și alte teme neoliberale. Președinta Comisiei pentru afaceri europene a explicat că toate acestea au intrat în sistemul juridic și modelează politicile statelor membre, prin intermediul Semestrului European. ,,Din păcate însă, ideile bune, cum ar fi evaluarea impactului social, au fost formulate, dar nu au fost puse în aplicare prea mult, aproape deloc. Raportul pentru Semestrul European 2018 a arătat că, în domeniul social, au fost luate în considerare doar 7% din recomandările specifice fiecărei țări. Pentru comparare, 85% dintre recomandările privind siguranța sectorului financiar au fost implementate. Și aici vine întrebarea: este posibil să transformăm politicile sociale într-o variabilă de ajustare fără consecințe politice, fără a submina democrația? Între capitalism și democrație a fost întotdeauna un compromis foarte greu de menținut. Abordarea de până acum nu mai poate funcționa mult timp, dacă vrem să păstrăm moneda, Uniunea și democrația. Nu putem să le avem pe toate trei, fără asumarea unor reforme profunde!”, a mai spus Gabriela Crețu.

            În secțiunea dedicată concluziilor, președinta Comisiei pentru afaceri europene a subliniat faptul că nu avem încă o monedă unică, ci doar o monedă comună, într-o zonă cu disparități mari, acționând ca un burete care absoarbe valoare adăugată de la periferie și o concentrează spre centru. Din păcate, doar câteva state membre sunt câștigătoare, adâncindu-se astfel decalajele economice din interiorul Uniunii Europene. De asemenea, diferențele economice conduc la divergențe politice, ceea ce poate submina Uniunea și sacrifica cetățenii, totul pentru salvarea monedei comune, fără a face reforme serioase. „Merită să avem euro fără Uniune? Renunțarea la Uniune ar fi o rușine și un pericol. O rușine din cauza că am ignora contribuția păcii și solidarității la realizările actuale; un pericol pentru că nu se pune ceva în loc. Altceva pentru cetățeni. Oamenii sunt obișnuiți să trăiască în societăți; ei nu locuiesc în piețe și, cu atât mai puțin, într-un sistem monetar!”, a menționat Gabriela Crețu.

            Summitul European de la Praga este un organism înființat pentru a promova o dezbatere strategică și deschisă privind viitorul Uniunii Europene în rândul reprezentanților politici la nivel înalt, oficialilor guvernamentali, reprezentanților mediului de afaceri, academicienilor și jurnaliștilor din întreaga Europă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.