Acasă Externe Agenda Europeana Pregătiți pentru provocări viitoare – consolidarea Consiliului Europei

Pregătiți pentru provocări viitoare – consolidarea Consiliului Europei

DISTRIBUIȚI

150426 – 17052019 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, participa, în perioada 16-17 mai 2019, la reuniunea Comitetului Miniştrilor (CM) al Consiliului Europei, care se va desfăşura la Helsinki, sub mandatul Preşedinţiei Republicii Finlanda.

            Reuniunea de la Helsinki va marca și transferul președinției Comitetului Miniștrilor de la Republica Finlanda, la Republica Franceză.

            Principalul subiect de dezbatere al reuniunii ministeriale îl reprezintă necesitatea unei responsabilităţi partajate pentru asigurarea securităţii democratice în Europa, precum şi discutarea ultimului raport al actualului Secretar General al Consiliului Europei, cu tema Pregătiți pentru provocări viitoare – consolidarea Consiliului Europei.

            Discuţiile se vor concentra pe soluţiile propuse de Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului, aflat la final de mandat, precum necesitatea dezvoltării unui dialog susținut între Comitetul Miniştrilor și APCE, în vederea construirii unui spaţiu comun al încrederii, care să redefinească bazele juridice ale organizaţiei şi să reconfigureze mecanismele existente pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă Consiliul Europei. Totodată, agenda reuniunii mai cuprinde discutarea altor teme, precum importanţa garantării eficacității sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, consolidarea dialogului Consiliului Europei cu regiunile învecinate şi cooperarea dintre Organizaţia de la Strasbourg și Uniunea Europeană.

            Comitetul de Miniştri este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 47 de state membre ale CoE. Președinția Comitetului de Miniştri este deținută pentru o perioada de 6 luni de fiecare stat membru al Consiliului Europei, în ordine alfabetică. Din anul 2004, sesiunile ministeriale au loc o singură dată pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.