Acasă Politic Proiect pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Proiect pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

DISTRIBUIȚI

  150329 – 08052019 –  În plină campanie electorală USR a depus la Senat un proiect de lege pentru revenirea la alegeri în două tururi pentru primari. Proiectul, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, este inițiat de deputatul Tudor Benga și senatorii Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi, membri ai Departamentului de reformă electorală al USR.

            „Proiectul revenirii la alegeri pentru primari în două tururi face parte din agenda USR de reformă electorală și se regăsește și în inițiativa legislativă „Oameni noi în politică”.

Oamenii de pe stradă știu că în localitatea lor au nevoie de oameni reprezentativi, care să se bucure de încrederea multor cetățeni, nu doar a câtorva procente. Numai printr-o insistență extraordinară pe acest subiect vom putea ajunge la un rezultat. Nu ne putem permite să lăsăm garda jos pe un subiect atât de important”, a declarat și senatorul USR Radu Mihail.

            „Până în momentul acesta, USR a depus zece proiecte de lege care vizează încurajarea participării cetățenilor la viața politică a României. Este absolut necesar ca aceste legi să ajungă să fie votate de Parlament și să fie adoptate pentru a schimba clasa politică și pentru a vedea în poziții importante oameni integri și profesioniști”, a precizat senatorul USR Florina Presadă.

            Proiectul USR vizează modificarea art. 101 din Legea 115/2015 astfel:

„(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

(3) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (2), se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.

(4) În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.

Art. 102 din aceeași lege ar urma să se abroge.

            În prezent, România are primari de mari municipii aleși prin votul a mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor. Exemple: Gabriela Firea (București) – 13,84%, Mihai Chirica (Iași – 15,36%), George Scripcaru (Brașov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanța) – 16,12% și Adrian Florin Dobre (Ploiești) – 11,07%.

            Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporește neîncrederea în sistemul electoral și favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezența la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.