Acasă Economie Furnizorii de servicii de comunicații electronice pot solicita licențe în banda DECT

Furnizorii de servicii de comunicații electronice pot solicita licențe în banda DECT

DISTRIBUIȚI

  150790 – 18062019 –     ANCOM informeaza furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice interesati de instalarea si exploatarea unor retele publice de comunicatii electronice de acces pe suport radio, cu statii de baza functionand in tehnologie DECT in banda 1880-1900 MHz, in localitati situate intr-unul sau mai multe judete, ca pot transmite ANCOM, pana la data de 28 iunie 2019 inclusiv, solicitari ferme de emitere a licentelor pentru utilizarea frecventelor radio prin intermediul retelelor mentionate. ANCOM a primit deja o cerere formala din partea unui operator in acest sens.

            Procedura de obtinere a licentelor in banda DECT (digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicatii digitale avansate pe suport radio)

            Acordarea licentelor se face conform Documentului de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national in banda de frecvente 1880-1900 MHz, ce se aplica incepand cu anul 2014, cand Autoritatea a stabilit ca banda DECT sa devina disponibila la nivel national, documentul respectiv fiind actualizat in anul 2019.

            Conform prevederilor din acest document, orice furnizor, care doreste sa obtina licenta in banda mentionata, are la dispozitie 10 zile pentru a depune o solicitare ferma in acest sens, in care trebuie sa-si prezinte optiunile pentru zonele geografice (localitati si judete) in care acesta doreste sa obtina drepturi de utilizare in banda DECT. Alocarile de spectru radio pentru intreaga banda DECT, acordate prin licenta, au statut neexclusiv la nivelul fiecarui judet (in cazul municipiului Bucuresti, acesta este considerat impreuna cu judetul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate.

            In 3 zile dupa acest termen, ANCOM va publica lista preliminara cu optiunile exprimate de operatori, pe judete si localitati, furnizorii avand apoi la dispozitie alte 5 zile calendaristice pentru a-si modifica optiunile initiale, daca doresc acest lucru, insa numai in cazul acelor localitati pentru care s-au manifestat doua sau mai multe optiuni.

            Dupa incheierea acestei etape, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judete si localitati, cu optiunile exprimate de operatori si va emite licentele de utilizare a frecventelor radio pentru banda DECT.

            Licentele in banda DECT se vor acorda prin incredintare directa in cazul localitatilor pentru care este exprimata numai o optiune, iar in cazul localitatilor pentru care isi anunta interesul mai multi operatori, se va organiza o procedura de selectie comparativa.

            Informatii utile despre banda DECT

            Banda de frecvente 1880-1900 MHz (asa-numita „banda DECT”) asigura o acoperire buna, ANCOM propunandu-si sa incurajeze utilizarea acesteia, mai ales in zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicatii electronice.

            In acest moment, in banda DECT, compania Telekom Romania Communications opereaza retele de acces pe suport radio in tehnologie DECT pentru municipiul Bucuresti si 32 de localitati aflate in judetele Ilfov, Galati si Tulcea, fiind singurul operator interesat de obtinerea dreptului de a utiliza banda DECT in cadrul procedurii desfasurate de ANCOM in anul 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.