Acasă Externe Agenda Europeana Liderii europeni au adoptat Agenda Strategică a UE

Liderii europeni au adoptat Agenda Strategică a UE

DISTRIBUIȚI

150829 – 21062019 – Liderii europeni au adoptat, Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, agendă care are patru priorităţi: protejarea cetăţenilor, dezvoltarea unei baze economice solide, construirea unei Europe verzi, echitabile, sociale şi neutre, din punctul de vedere al impactului asupra climei şi promovarea intereselor europene pe scena mondială.

Şefii de stat şi de guvern, reuniţi la Bruxelles, nu au reuşit însă să ajungă la un acord privind titularii principalelor funcţii comunitare.

Ca urmare, s-a decis organizarea unui nou summit pe data de 30 iunie, pentru desemnarea acestora, după cum relatează corespondenta noastră Amalia Bojescu.

!Consiliul European a avut o discuție completă cu privire la nominalizări, ținând seama de consultările și declarațiile făcute în cadrul Parlamentului European, Nu a existat nicio majoritate pe niciun candidat. Ne vom întâlni din nou pe 30 iunie”, a anuntat Donal Tusk..

Cea mai disputată funcție este cea de președinte al Comisiei Europene, pentru care candidatul trebuie să obțină cel puțin 21 de voturi din partea statelor membre, dar are nevoie de majoritate absolută în Parlamentul European.

Pentru această funcție sunt mai mulți candidați susținuți de grupurile politice: Manfred Weber de la populari, Frans Timmermans de la socialiști și democrați, și Margrethe Vestager din partea liberalilor. În prima zi a summitului, liderii europeni au adoptat și Agendă Strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani, cu accent pe protejarea cetățenilor și a libertăților, construirea unei Europe verzi și echitabile din punctul de vedere al impactului asupra climei, promovarea intereselor și valorilor europene pe scena mondială. De asemenea, liderii europeni au salutat activitatea depusă de președinția României la Consiliul Uniunii Europene în ceea ce privește cadrul financiar multianual, țara noastră reușind să obțină acorduri pe 10 programe sectoriale din cele 37, înaintate de Comisia Europeană

Sursa: Romania-actualitati.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.