Acasă Social Aparare Muntenegru, invitată la exrecițiile CJET

Muntenegru, invitată la exrecițiile CJET

DISTRIBUIȚI

150855 – 25062019  –      Luni, 24 iunie, secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, a avut o întrevedere, la sediul MApN, cu președintele Comisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul Republicii Muntenegru, Obrad Mišo Stanišić.Agenda de discuții s-a axat pe modalitățile concrete de colaborare dintre România și Muntenegru în vederea extinderii cooperării bilaterale în domeniul apărării. Oficialii au subliniat faptul că activitățile de instruire în comun reprezintă cea mai bună oportunitate pentru consolidarea și menținerea coeziunii în cadrul Alianției, respectiv păstrarea solidarității între statele membre. Totodată, se are în vedere creșterea interoperabilității forțelor, precum și demonstrarea capacității de dislocare și concentrare  în timp scurt.

            În acest sens, secretarul de Stat a extins invitația de participare a militarilor muntenegreni la exercițiile multinaționale în cadrul Inițiativei consolidate de instruire întrunită (CJET- Combined Joint Enhance Training), subsumată prezenței aliate adaptate în regiunea Mării Negre, planificate pentru anul 2019.

            În privința cooperării regionale, apartenența Muntenegrului la NATO contribuie esențial la stabilitatea Balcanilor de Vest și la contracararea amenințărilor la securitatea regiunii. Apartenența la Alianța Nord-Atlantică, cât și apropierea geografică, determină cele două state să își stabilească scopuri strategice comune, precum menținerea stabilității, securității și valorilor euro-atlantice în Balcanii de Vest, respectiv în regiunea Mării Negre.

            În acest context, România și Muntenegru rămân puternic angajate în vederea identificării domeniilor de cooperare de interes pentru eforturile NATO de a întări încrederea și cooperarea în regiune, iar Procesul Reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), eveniment ce va avea loc la București în luna octombrie a acestui an,  continuă să joace un rol cheie în întărirea păcii și stabilității regionale, se arată într-un comunicat al MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.