Acasă Social Sanatate Noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri

Noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri

DISTRIBUIȚI

              150841 – 24062019 –   Ministerul Sănătății a elaborat două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri.

            Cele doua documente, Ordin pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave, respectiv  Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri, se află în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății.
Primul proiect de Ordin reglementează condițiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri. Proiectul prevede ca transferul în străinătate să se facă numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arși conform  prevederilor  Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătății nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijire bolnavilor cu arsuri și numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arșilor grav de la nivel național sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U. Comisia, care va analiza dosarul medical al pacientului  și va stabili daca este necesar transferul acestuia în străinătate,  este formată din 3 membri: medicul curant al pacientului, medicul Șef linie de gardă ATI și medicul Șef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. Această comisie se întrunește în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului.

            Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate se transmite Ministerului Sănătății – Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislației în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienților cu arsuri la servicii medicale prin asigurarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arși.

            ”Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce privește transferul pacienților cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară astfel încât ori de câte ori apare un caz  nou , cea mai buna decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementari, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem  de tratament al marilor arși”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

            Cel de-al doilea proiect de Ordin propune ca recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfășoare în secția de Medicină Fizică și de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în alte secții de Medicină Fizică și de Recuperare, în ambele situații asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea  medicală a pacienților cu arsuri grave. De asemenea, proiectul mai prevede ca centrul pentru arşi care  asigură îngrijiri pentru copii, să fie inclusă în schema de personal și medici în specialitatea pediatrie şi  chirurgie Pediatrică.  

            Cele doua proiecte au fost elaborate de specialiști în ATI, chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructiva și recuperare medicală din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, cu consultarea reprezentanților pacienților care au suferit  arsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.