Acasă Externe Au fost furate datele românilor care au firme sau mașini înmatriculate în...

Au fost furate datele românilor care au firme sau mașini înmatriculate în Bulgaria

În Bulgaria a avut loc cel mai mare atac cibernetic din Europa de Est

DISTRIBUIȚI

 151141 – 19072019 –   În Bulgaria a avut loc cel mai mare atac cibernetic din Europa de Est, iar printre victime au picat și mulți cetățeni români. Practic, în atacul desfășurat asupra agenției naționale de taxe și impozite, au fost furate toate datele cetățenilor bulgari adulți, dar și datele tuturor companiilor înființate în Bulgaria, anunță B1TV care citează BBC.

Cum din cauza regimului de taxe mai permisiv, sunt mii de români care își au firma înregistrată în Bulgaria, sau și-au înmatriculat mașina aici, datele acestora pot fi considerate acum compromise. Acest lucru a fost confirmat pentru B1.ro de un expert în securitate cibernetică.

”Cei care au înmatriculată mașina în Bulgaria au toate datele din buletin, plus probabil adresa curentă, probabil și numărul de telefon, în baza de date de acolo. Așa că cei care vor pune mâna pe date, le pot folosi, pentru că aceste date nu rămân într-un singur loc, ele ajung pe internet pe partea publică. Sunt cazuri similare acum cu oameni care trimit emailuri, cu facturi false, cu linkuri, ei de acolo au emailurile din astfel de breșe. Când cineva pune mâna pe această breșă va vedea că e și România pe acolo, va sorta și va extrage fiecare român și cel mai probabil, se vor trezi sunați cu tot felul de metode de păcăleală, de social engineering o să li se spună diferite chestii o să li se ceară tot felul de date și probabil vor fi păcăliți în diverse moduri”, a declarat pentru B1.ro Gabriel Puiu, expert în securitate cibernetică.

”Cei care au firme înmatriculate în Bulgaria riscă acum ca, în cazul în care au emailul în acea bază de date, să primească o factură proformă sau un fel de propunere, ceva. E un caz concret, unele firme primesc facturi și de la contabilitate plătesc fără să se uite cine e, nu verifică. Sau factura să conțină un virus care mai departe virusează tot sistemul și mai departe vă dați seama ce se întâmplă”, a mai spus expertul cibernetic.

Atacul a avut loc în luna iunie, dar autoritățile din Bulgaria au anunțat publicul doar la începutul acestei săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.