Acasă Anchete Interne Măsuri pentru prevenirea consumului de droguri în perioada sezonului estival 2019

Măsuri pentru prevenirea consumului de droguri în perioada sezonului estival 2019

DISTRIBUIȚI

150942 – 01072019 –    Având în vedere dinamica fenomenului consumului şi traficului ilicit de droguri, mai ales în ceea ce priveşte consumul experimental în rândul tinerilor români şi străini care vin în vacanţă într-un număr foarte mare pe litoral, în perioada sezonului estival 2019, Agenția Națională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa – Serviciul Poliţiei Rutiere, Poliţia de Promiximitate -, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa şi cu societatea civilă – Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului România (CIADO), vor implementa un set de măsuri, în vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri.

            În acest sens, echipele multidisciplinare de specialişti în prevenire vor implementa până la data de 1 septembrie a.c., două campanii şi două proiecte de informare şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, având ca principale arii de acţiune locaţiile în care se vor desfăşura marile festivaluri (DAKINI FEST TUZLA, NEVERSEA FEST, OUT OF DOORS FEST, SUNWAVES FEST şi  SUNSET FEST), taberele şcolare şi localitatea Vama Veche, unde va fi amplasat un „cort de chill” pe toată durata sezonului estival.

            Campania de prevenire a consumului de droguri „LITORAL FĂRĂ DROGURI” 2019, ediţia a XIV-a are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor aflaţi în staţiunile turistice din judeţul Constanţa, cu privire la consecinţele fizice, psihice şi juridice la care se expun în urma consumului de droguri, precum şi dezvoltarea de abilităţi sănătoase de petrecere a timpului liber.

            Astfel, pe plajele de pe litoralul românesc, vor exista puncte de informare antidrog, se vor desfăşura activități cultural artistice și sportive, dar şi sesiuni de formare antidrog cu personalul din cadrul IPJ Constanța, IJJ Constanţa, Serviciul Poliției Rutiere. La aceste sesiuni vor participa şi 50 de lucrători de proximitate din cadrul Polițiilor municipale, orășenești și a celor din stațiunile de pe litoralul românesc și 10 lucrători din cadrul Serviciului Rutier Constanța. Aceștia din urmă vor avea rol de formatori pentru polițiștii rutieri din cadrul IPJ Constanța.

            Totodată, pe toată perioada sezonului estival, în fiecare week-end (vineri și sâmbătă), vor fi organizate în trafic activităţi de informare şi testare antidrog a conducătorilor auto, pentru prevenirea conducerii autoturismelor sub influenţa consumului de droguri, la care vor participa şi specialiști din cadrul ANA – CRPECA Constanța, alături de polițiști din cadrul Serviciului Rutier.         

            Campania de prevenire a consumului de droguri şi a riscurilor asociate consumului de droguri „SAFE PARTIES!”, ediția a III-a, are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele artistic-muzicale de amploare, organizate pe litoralul românesc şi în marile cluburi din nordul staţiunii Mamaia, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri.

            În cadrul acestei campanii, vor fi organizate sesiuni de informare antidrog, cursuri privind acordarea măsurilor de prim-ajutor în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută etc) cu întreg personalul angajat (barmani, ospătari, agenţi de securitate) al marilor cluburi şi al evenimentelor de amploare artistic-muzicale ce se vor organiza în perioada sezonului estival.

            De asemenea, vor fi amplasate un “cort de chill” stabil în Vama Veche şi câte un cort în fiecare locaţie unde vor avea loc concerte şi festivaluri.

            “Cortul de chill” este un concept inovativ şi eficient utilizat în spaţiile recreaţionale, fiind un spaţiu nonformal de prevenire a consumului de alcool şi droguri, a riscurilor asociate consumului şi de consiliere voluntară a adolescenţilor şi tinerilor.

            În acest spaţiu, persoanele care doresc pot solicita echipelor multidisciplinare de specialişti (medici, psihologi şi, după caz, asistenţi sociali) evaluarea dependenţei de droguri, prin efectuarea, la cerere, a testului DUDIT (aplicatie online pentru identificarea tulburărilor de dependenţă), în limba română și engleză.

            In egală măsură, adolescenţii şi tinerii pot beneficia de informaţii profesioniste legate de efectele consumului şi abuzului de alcool şi droguri, de consiliere în situaţii de criză şi de materiale de reducere a riscurilor (apă, prezervative etc). În cursul nopţii, specialiștii ANA vor străbate plaja, alături de elementele din dispozitivul de ordine publică, pentru a identifica persoane aflate la risc și pentru a le oferi, la nevoie, sprijin.

            Proiectul de prevenire a consumului de droguri „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ – FĂRĂ DROGURI!”, ediţia a VI-a, va fi implementat în taberele şcolare din zona litoralului (taberele “Luminiţa” Eforie Nord, “New Paradise” Eforie Sud, 2 Mai, Năvodari şi Costineşti) şi va avea ca scop informarea elevilor din taberele şcolare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri.

            De asemenea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport si Tineret (DJST) Constanţa, IPJ Constanţa –  Serviciul Prevenirea Criminalităţii, IJJ Constanţa – Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) Constanţa și Garda de Coastă Constanța, se vor organiza pentru elevii din aceste tabere, activităţi de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării copilului, precum şi activităţi de dezvoltare a abilităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber. 

            Proiectul de prevenire a consumului de droguri „VARĂ ÎN SIGURANŢĂ – TU CONTEZI CEL MAI MULT”, ediţia a VI-a, va fi implementat în centrele de plasament din municipiul Constanţa, avînd drept scop conştientizarea riscurilor consumului de tutun, alcool şi droguri şi a riscurilor asociate delincvenţei juvenile, victimizării copiilor şi cazurilor de dispariţii, în rândul preadolescenţilor şi adolescenţilor din aceste servicii rezidenţiale.

            Activităţile din cadrul acestui proiect se vor derula în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, DJST Constanţa, IPJ Constanţa –  Serviciul Prevenirea Criminalităţii, IJJ Constanţa – Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale, ANITP Constanţa și Garda de Coastă Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.