Acasă Externe Mesaje de încurajare anticorupție pentru Guvernul de la Chișinău

Mesaje de încurajare anticorupție pentru Guvernul de la Chișinău

DISTRIBUIȚI

151095 – 16072019 –     Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat ieri la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles. În marja CAE a fost organizat un dejun de lucru la care invitat special a fost ministrul Afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu.

Temele de discuție de pe agenda CAE au vizat evoluțiile recente din Iran, Irak, Republica Centrafricană și aspectele externe ale migrației.

În contextul evoluțiilor din zona Golfului, miniștrii au discutat despre opțiunile posibile pentru menținerea acordului nuclear cu Iranul (JCPOA), dar și despre evoluțiile post-electorale din Irak.

Miniștrii de afacerilor externe, inclusiv ministrul Teodor Meleșcanu român al afacerilor externe, au abordat situația de securitate din Republica Centrafricană și amenințările hibride, evaluând modalitățile în care UE își poate spori contribuția la stabilizarea țării.

Referitor la migrație, miniștrii au evaluat pe larg evenimentele recente din Marea Mediterană, convenind asupra oportunității menținerii subiectul în atenție.

Oficialul român a menționat diferitele inițiative privind aspectele interne și externe ale migrației, pe care România le-a sprijinit activ pe durata mandatului său de Președinție a Consiliului UE. Astfel, în sprijinul unei abordări cuprinzătoare, președinția română a contribuit la rezultate concrete în domenii precum gestionarea situației după debarcarea migranților pe teritoriul UE, reforma Sistemului European Comun de Azil, returnarea și Fondul pentru Azil și Migrație.

În marja CAE, cu ocazia dejunului de lucru în prezența ministrului Afacerilor externe și integrării europene al Guvernului Republicii Moldova, Nicolae Popescu, oficialii europeni au exprimat sprijin pentru implementarea reformelor din Acordul de Asociere și au transmis Chișinăului mesaje de încurajare pentru lupta anti-corupție și reformarea instituțiilor. A fost reafirmat sprijinul UE pentru parcursul european al Republicii Moldova prin reluarea dialogului politic, a cooperării bilaterale pe bază de proiecte și expertiză, dar și a asistenței financiare de la Bruxelles în perioada imediat următoare.

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu a reiterat relația specială dintre Romania și Republica Moldova, precum și sprijinul constant pentru parcursul european al statului vecin, pe baza implementării susținute de către acesta a Acordului de Asociere, respectiv a Parteneriatului Strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, a salutat măsurile anunțate de SEAE și Comisia Europeană pentru sprijinirea reformelor la care s-a angajat guvernul Maia Sandu, a subliniat nevoia unor acțiuni concrete urgente, inclusiv deblocarea asistenței financiare, reluarea activității misiunii de consiliere și acordarea unui sprijin tehnic pentru consolidarea instituțiilor și a statului de drept în Republica Moldova. Oficialul român a subliniat, și în acest context, preocupările legitime privind securitatea regională și poziția țării noastre în privința reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute internațional și fără a afecta vectorul pro-european.

Miniștrii vor adopta Concluzii privind Irakul, Prioritățile UE la Adunarea Generală a ONU, respectiv activitățile de foraj ale Turciei în estul Mediteranei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.