Acasă Uncategorized O noua legislatură a PE de la primele alegeri directe din 1979

O noua legislatură a PE de la primele alegeri directe din 1979

DISTRIBUIȚI

150960 – 03072019 –

Eurodeputați aleși din 190 de partide politice din cele 28 de state membre

61% eurodeputați noi

60% bărbați, 40% femei

Cea de-a noua legislatură a Parlamentului European a fost constituită oficial la Strasbourg, de către președintele în exercițiu, Antonio Tajani.

Noul Parlament European s-a constituit la Strasbourg, în urma alegerilor directe din cele 28 de state membre ce au avut loc între 23 si 26 mai și la care au participat 51% dintre alegători. 61% dintre eurodeputați sunt la primul mandat, cea mai mare proporție de până acum, și 40% sunt femei, un procent mai mare în comparație cu 2014 (37%).

Cel mai tânăr eurodeputat este Kira Marie Peter-Hansen din Danemarca (21), iar cel mai în vârstă este Silvio Berlusconi din Italia (82).

Noul Parlament este alcătuit din șapte grupuri parlamentare, cu unul mai puțin decât în legislatura anterioară. Toți eurodeputații care nu s-au alăturat unui grup politic fac parte din categoria „neafiliați”, însă se pot hotărî în orice moment să adere la un grup sau să formeze un grup nou. Începând cu 2009, Regulamentul de procedură prevede ca dintr-un grup politic să facă parte minim 25 de eurodeputați din cel puțin șapte state membre.

Parlamentul își alege miercuri președintele și vicepreședinții

Începând de miercuri ora 9.00 (10 ora României), eurodeputații îi votează pe deținătorii funcțiilor de conducere din Parlament pentru următorii doi ani și jumătate.

Înainte de începerea procesului de votare, fiecare candidat la va avea la dispoziție maxim cinci minute pentru a face scurte declarații.

Alegerile sunt organizate prin vot secret (pe hârtie), iar pentru a fi ales, un candidat trebuie să întrunească o majoritate absolută a voturilor exprimate (50% plus 1).

După alegerea Președintelui, eurodeputații vor alege cei 14 vicepreședinți. Alegerile pentru funcțiile de chestori vor avea loc joi, 4 iulie, la ora 9.00 (10.00 ora României).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.