Acasă Social Educatie Profesori de limba română din Timocul sârbesc și cel bulgăresc vor veni...

Profesori de limba română din Timocul sârbesc și cel bulgăresc vor veni la cursuri de perfecționare în România

DISTRIBUIȚI

151155 – 22072019 –   Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” va derula proiectul „Cursuri de perfecționare pentru persoanele care predau limba română sau în limba română în regiunea Vidin – Bulgaria și în Valea Timocului – Serbia”, la Craiova,  în perioada 23 – 28 iulie 2019. Proiectul se desfășoară în colaborare cu „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”.

Stagiul de perfecționare se va desfășura pe parcursul a șase zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară. Cursurile vor fi predate de profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.  La cursuri vor poarticipa 16 profesori care predau limba română, sau în limba română, în regiunea Vidin-Bulgaria și Timocul sârbesc. Daca în prima parte a zilei profesorii vor învăța cum să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, în partea a doua a zilei aceștia vor putea vizita diferite obiective culturale și spirituale din Craiova: Catedrala Mitropolitană, Muzeul de Arta, Muzeul Olteniei  cu secțiile de Istorie, Arheologie, Științele Naturii, Etnografie și Parcul Romanescu.

În Bulgaria, comunitatea românească este întâlnită în partea de nord-vest, în regiunile Vidin, Vrața și Plevna. Românii din Bulgaria nu sunt recunoscuți ca minoritate națională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educație în limba lor în școli de stat. Nu există învăţământ de stat primar şi secundar în limba română ca limbă maternă. Organizaţiile româneşti din Bulgaria desfășoară sporadic cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal. UERB organizează, cu finanțarea guvernului român, cursuri pilot de limba română, câte două ore pe săptămână în timpul liber, de regulă sâmbăta sau duminica. La Școala „P.R. Slaveikov” din Vidin, începând cu anul școlar 2015/2016, o clasă de 14 elevi studiază limba română o oră pe săptămână, ca limbă străină și ca materie opţională.

Comunitatea românească din Serbia trăiește în 2 regiuni: Voivodina și Serbia de N-E, cunoscută ca Valea Timocului, între Dunăre, Morava, Timoc și frontiera cu Bulgaria.

Astfel, în vederea conservării și promovării sentimentului identitar românesc în zona Timocului bulgaresc și sârbesc.

Proiectul se încadrează în Programul de Educație Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.