Acasă Externe A început Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2019

A început Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2019

DISTRIBUIȚI

151489 – 26082020 – Ministrul Afacerilor Externe, Ramona-Nicole Mănescu, a deschis astăzi, 26 august 2019, sesiunile Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR), ediție care are ca temă: ”Diplomaţia României: repere şi noi perspective”.

În mesajul inaugural, șefa diplomației române a subliniat faptul că “prosperitatea, libertatea și democrația, conectivitatea energetică și digitală permit aprecierea deplină a diversității europene și a cooperării internaționale. Acestea rămân valori fundamentale pe care diplomația românească trebuie să le promoveze împreună cu aliații și partenerii”.

Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat faptul că Președinția României la Consiliul UE a generat, în mod incontestabil, rezultate remarcabile și o imagine pozitivă, fiind un succes care nu ar fi fost posibil fără rolul central al diplomaților.

Ca element fundamental al politicii externe a României, ministrul Afacerilor Externe, Ramona-Nicole Mănescu a evidențiat importanța parteneriatelor și a relațiilor strategice cu Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Turcia. În acest context, Ministrul afacerilor externe a declarat: “România trebuie să aibă o voce mai clară, mai articulată şi mai puternică în cadrul NATO şi al UE, pentru o înţelegere coerentă a obiectivelor şi a amenințărilor comune”.

Șefa diplomației române a reiterat faptul că energia constituie un reper al abordării strategice a statului român și că diplomația energetică trebuie să rămână o componentă esențială a acțiunii diplomatice.

O altă dimensiune importantă a acțiunii diplomatice o constituie consolidarea relației cu diaspora: “trebuie să cunoaștem comunitatea românească oriunde s-ar afla, să îi ascultăm nevoile și ideile și să o implicăm în activitățile noastre, pentru că această comunitate este o parte intrinsecă a României”.

În încheiere, Ministrul Mănescu a afirmat: “Într-un timp al incertitudinilor, diplomația română trebuie să caute și să cultive certitudini, rămânând atentă la fluiditatea contextelor în care acționeză și la consecințele acestora”.

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul discursului susținut la deschidrea RADR, a subliniat că un element important al radiografiei diplomației românești îl reprezintă evaluarea percepției apartenenței României la structuri precum NATO și UE și evitarea “cantonării pe o linie mediană, fie ea și aurită”. De asemenea, meționând performanța României în calitate de Președinție a Consiliului UE, președintele Senatului a subliniat importanța unei articulări accentuate și a unui rol mai activ al României în cadrul Uniunii Europene, ONU, OSCE sau Consiliul Europei.

Totodată, vorbind despre mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că „în pofida unor așteptări pesimiste și critici foarte frecvente, de la cel mai înalt nivel al statului român, motivate adesea politic și chiar electoral, acest prim exercițiu complex de gestionare a afacerilor europene s-a dovedit pentru România un examen de maturitate promovat cu brio”.

În încheiere, Președintele Senatului a felicitat diplomații români subliniind profesionalismul acestora.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, a reiterat sprijinul pe care Parlamentul României îl oferă și va continua să îl ofere diplomației românești, punând accentul pe importanța obiectivelor de politică externă atât la nivelul comisiilor de specialitate cât și în alte formate precum grupurile parlamentare de prietenie.

În discursul său, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a transmis felicitări și a mulțumit corpului diplomatic român pentru sprijinul acordat în timpul primului mandat al României la Președinția Consiliului UE, ”cel mai important proiect de țară al României de după aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007”, subliniind că acest moment ar trebui urmat de un exercițiu de reflecție post-Președinție care să ajute la trasarea ”liniilor de viitor pentru diplomația românească, ambițioase, dar realiste”.

Oficialul a subliniat că țara noastră, în timpul celor șase luni în care a deținut Președinția rotativă a Consiliului, a transformat riscurile în oportunități, acționând totodată ca un honest broker care a asigurat un ”echilibru între interesele tuturor”. Astfel, România a promovat o agendă a consensului și a coeziunii, factori esențiali pentru unitatea europeană, element aflat acum în prim-plan, într-un context internațional în continuă schimbare.

Prima Președinție română a Consiliului UE a fost despre responsabilitate și asumare politică a misiunii autentice a unei Președinții – neutralitatea, ambiția de a livra rezultate în beneficiul tuturor. Totodată, a fost un test de încredere, atât în fața partenerilor europeni, cât și în raport cu propriile așteptări”, a declarat Ministrul George Ciamba, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

În final, Ministrul delegat a punctat că, indiferent de scenariul procesului Brexit, apărarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie va rămâne în centrul obiectivelor autorităților de la București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.