Acasă Social Administratie Drumurile forestiere și căile ferate forestiere trec în administrarea UAT-urilor

Drumurile forestiere și căile ferate forestiere trec în administrarea UAT-urilor

DISTRIBUIȚI

151805 – 24092019 – Drumurile forestiere, căile ferate forestiere și lucrările de corectare a torenților din domeniul public al statului și din administrarea Romsilva trec în domeniul public al UAT-urilor și în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Măsura figurează printre prevederile noului Cod Administrativ, adoptat de Parlament.  Pentru aplicarea acestei măsuri, ministrul Ioan Deneș a emis un ordin care conține criteriile și modalitățile prin care se face transferul, cu titlu gratuit, de proprietate.

Astfel, pot trece în domeniul public al UAT-urilor drumurile forestiere, căile ferate forestiere și lucrările de corectare a torenților, precum și terenurile aferente acestora, respectiv părți de drumuri forestiere și din lucrări de corectare a torenților dacă îndeplinesc una din următoarele condiții:

  • deservesc integral fondul forestier, altul decât cel proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor –Romsilva; deservesc parțial fondul forestier proprietate publică a statului;
  • deservesc parțial fondul forestier proprietate publică a statului;
  • deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului și zonele turistice și de agrement situate în perimetrul unei unități administrativ-teritoriale.

De asemenea, aceste bunuri trebuie să fie înregistrate în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, să fie situate, parțial sau integral, pe teritoriul unității/unităților administrativ-teritoriale solicitante și să nu facă obiectul lucrărilor de investiții în derulare.

Această transmitere se face în baza unei solicitări scrise din partea UAT-urilor, care împreună cu avizul CA Romsilva și documentația aferentă, se depune la sediul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și care are obligația elaborării și promovării proiectului de hotărâre a Guvernului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Predarea și primirea drumurilor forestiere, a căilor ferate forestiere, a lucrărilor de corectare a torenților și a terenurilor aferente acestora pentru care a fost aprobată trecerea, se va face de către o comisie a direcției silvice interesate, din cadrul Romsilva, în baza unui protocol. UAT-urile care au preluat unul dintre aceste bunuri trebuie să evidențieze acest fapt în patrimoniul public local, potrivit prevederilor legale. De asemenea, UAT-urile vor menține sau vor îmbunătăți capacitățile tehnice de la momentul preluării bunului public, prin lucrări de întreținere, reparații sau modernizări iar în eventualitatea modernizării drumului forestier și căii ferate forestiere este interzisă micșorarea capacității tehnice a acestora, prin proiectul tehnic. Totodată, circulația pe drumurile forestiere și căile ferate forestiere transmise devine publică, iar reglementarea circulației se va face în conformitate cu reglementările managementului de trafic aprobate în condițiile legii.

Sumele necesare finanțării măsurătorilor topografice pentru terenul aferent drumului forestier, căii ferate forestiere și a lucrării de corectare a torenților se asigură de la bugetul de stat, anual, de către Ministerul Finanțelor Publice și se decontează în condițiile legii.

Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 1019/2019 a fost publicat în Monitorul Oficial nr.770.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.