Acasă Cultura/Media Nu poți învăța o limbă, dacă nimeni nu te învață și nu...

Nu poți învăța o limbă, dacă nimeni nu te învață și nu te susține

   Românii din Kucevo au sărbătorit Ziua Limbii Române

DISTRIBUIȚI

  151666 – 11092019 – Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a desfășurat, la 7 septembrie 2019, alături de „Asociația „Românii din Omolie”, proiectul „Ziua Limbii Române în Kucevo, Serbia”.

Au avut loc două tipuri de activități: una cu caracter educațional, iar cea de-a doua cu caracter cultural-artistic.

La ora 12:00 a avut loc întâlnirea cu românii participanți la cursurile de limba română, cursuri ce au avut loc în cadrul proiectului „Cursuri de limba română, cu elemente de cultură și civilizație – Ziua Limbii Române – Suflet de român”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, La masa rotundă a participat secretarul Ambasadei României la Belgrad, Bogdan Veliscu, președinții sau reprezentanții mai multor organizații românești din Serbia de Răsărit (Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația „Românii din Omolie”, Asociația „Românii de pe valea Pekului”, Asociația „Horeum Margi din Isakovo” și Asociația Română Bătrână „Neresnica”, Asociația „Renașterea Românilor”, Uniunea Românilor din Serbia, Asociația „Banatica”, Asociația Românilor Etnici „Dunărea”, Asociația „Românilor împreună”), care au pus în discuție cele mai importante probleme ale comunității de români din regiune, dar și reprezentanți ai mass-media (televiziunea din Kladovo și radio-televiziunea din Voievodina).

În debutul manifestării artistice Sasa Jovanovic, Președintele Asociației „Românii din Omolie”, a transmis un mesaj cu o deosebită încărcătură emoțională participanților și a adus mulțumiri Ministerului Românilor de Pretutindeni, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Ambasadei și Consulatului de la Belgrad, Primăriei Kucevo, invitaților din România, cât și copiilor și adulților doritori să învețe limba română: „Abordarea fenomenului cultural, învățarea și cunoașterea limbii române, în spațiul minoritar român din Serbia de Răsărit, trebuie să fie o preocupare permanentă a oficialităților, cu sprijinul fraților de peste Dunăre, pentru a se impune și a persevera. Nu poți trăi un răsărit de soare cu ochii închiși, nu poți aprecia tradițiile, dacă oamenii nu ți le explică, nu poți învăța o limbă, dacă nimeni nu te învață și nu te susține”.

Grupul de copii participanți la cursurile de limba română au încântat publicul numeros cu un  program de dansuri și cântece românești. Apoi, Ansamblul de dansuri folclorice „Bârzava”, a adus un colț din România pe scena Căminului Cultural din Kucevo, prezentând publicului dansuri populare tradiționale desprinse din folclorul tuturor zonelor din România. De asememea, pe scenă au urcat și Ansamblul de dansuri folclorice „Vitovnita”, din Serbia, soliștii instrumentiști Laza Cikarevici și Milan Mijucic, și solistul de muzică populară Goran Petkovic.

La spectacol au participat peste 300 de persoane, printre acestea numărându-se reprezentanții mediului asociativ, care au fost prezenți la masa rotundă, cât și preotul Bobu Lui, care a dat binecuvântarea evenimentului, Kristina Jovanovic, profesor de limba română la cursurile de limba română, care a prezentat programul artistic, cât și reprezentantul municipialității Kucevo, doamna Mica Likic Radenkovic, și domnul dr. Predrag Balasevic, președintele partidului Congresul Românilor din Serbia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.