Acasă Anchete Interne Rețea transfrontaliera de trafic de droguri și persoane, destructurată. Ramificațiile ajungeau și...

Rețea transfrontaliera de trafic de droguri și persoane, destructurată. Ramificațiile ajungeau și în România

DISTRIBUIȚI

151852 – 30092019 – O anchetă comună, coordonată de Spania, și care a implicat autorități de aplicare a legii din Columbia, Franța, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit și susținută de #Europol, a dus la dezmembrarea celui mai mare grup de criminalitate organizată specializată în traficul de droguri, traficul de persoane și spălare de bani, din zona spaniolă Levante.

Investigațiile au început în 2018, cu o anchetă privind traficul de droguri și spălarea banilor. Cooperarea internațională și schimbul de informații, pe care Europol l-a făcut posibil, între cele șapte țări implicate, au contribuit la succesul acestei investigații complexe.

Pe 26 septembrie, după o planificare extinsă, a avut loc etapa finală a operațiunii. În ziua acțiunii din Spania, peste 200 de polițiști au efectuat 13 percheziții la domiciliu și au arestat 42 de persoane. Întreaga anchetă a dus la arestarea a 81 de persoane și a unor confiscări, inclusiv 4 tone de cocaină, 2 milioane euro în numerar, trei arme de foc, bijuterii, pietre prețioase, ceasuri de lux, 42 de vehicule și un iaht de 25 de metri.


Proprietățile, în valoare de 20 de milioane de euro, și 800 de conturi bancare au fost blocate. În prezent, arestații sunt acuzați de spălare de peste 7 milioane de euro.

Un grup bine structurat și violent

Grupul infracțional a folosit diferite metode de transport, inclusiv marfă în bărci, camioane, remorci și mașini cu compartimente ascunse și un laborator clandestin. Rețeaua criminală avea diferite grupuri foarte structurate, specializate în diverse activități, inclusiv o echipă de securitate care se ocupă de contra-supraveghere, colectarea datoriilor, extorsiune și vuelcos (jafuri violente între grupurile de criminalitate organizată. Grupul a fost deosebit de violent și a pierdut recent un membru, ucis în orașul El Campello, Spania. Multiplele arestări și confiscări în timpul îndelungatei investigații au făcut ca membrii să devină mai îndrăzneți și mai violenți. Aceasta a dus la detectarea mișcărilor de bani între liderii organizației.

Europol a sprijinit cazul prin coordonare operațională, sprijin analitic și finanțarea reuniunilor operaționale. De asemenea, Europol a desemnat un analist în Spania pentru a sprijini la fața locului activitățile, verificările de informații operaționale în baza de date a Europol, în timp real.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.