Acasă Cultura/Media Românii din regiunea Cernăuți au sărbătorit Ziua Limbii Române

Românii din regiunea Cernăuți au sărbătorit Ziua Limbii Române

DISTRIBUIȚI

   151575 – 03092019 –    Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Limbii Române sărbătorită la Cernăuți, Ucraina”, la  Cernăuți, în Ucraina, în 31 august 2019. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu „Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea”.

În cadrul concertului extraordinar „România de acasa”, pe scena Filarmonicii de Stat din Cernăuți, au prins contur momente artistice ce au evidențiat frumusețea graiului românesc, cât și discursuri ce au subliniat importanța menținerii identității culturale a românilor din regiunea Cernăuți.

Directorul general delegat al IEH, Nicolae Brînzea, a transmis un mesaj prin care a arătat că ”limba noastră românească reprezintă izvorul cel mai pur al limbii latine, din ea izvorăște râul limbilor latine, (…) că a fi român nu înseamnă un simplu act de identitate, înseamnă un act de chemare, o misiune, o responsabilitate prin care fiecare din noi ducem mai departe, peste veacuri, frumusețea identității noastre românești”.

Consulatul General al României în Cernăuți a fost reprezentat de Excelentele Sale Edmond Neagoe și Ionel Constantin Mitea iar Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți „Junimea” de Vitalie Zâgrea.

Concertul extraordinar „România de acasă” a fost susținut cu prilejul marcării Zilei Limbii Române în cadrul comunității de români din regiunea Cernăuți, Ucraina.

Aproximativ 600 de români din nordul Bucovinei au participat la eveniment și au fost captivați de ritmul muzicii tradiționale de pe plaiurile României, sufletele lor prinzându-se într-o horă care se întinde peste granițe. De asemenea, cadrul creat de artiștii români a fost unul propice dezvoltării sentimentului de apartenență la neamul românesc și la cultura românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.