Acasă Economie RTV, amendată pentru modul în care prezintă tragedia de la Caracal 

RTV, amendată pentru modul în care prezintă tragedia de la Caracal 

DISTRIBUIȚI

151589 – 04092019 – Întrunit în ședințe publice în zilele de 20 august și 3 septembrie 2019, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcțiile de specialitate pentru modul în care radiodifuzorii au reflectat tragedia de la Caracal.

Reamintim că, în ședința publică din 20.08.2019, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor Antena 3, B1 TV, TVR 1, TVR Craiova, Antena 1 și Prima TV, iar propunerile de sancționare pentru posturile România TV, Realitatea TV, Digi 24 și Kanal D nu au întrunit numărul legal de voturi pentru a putea fi aprobate.

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și Funcționare al CNA, votul a fost reluat în ședința din 3 septembrie, când Consiliul a decis să aplice postului România TV o amendă de 10.000 de lei și postului Digi 24 o somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 45 alin. (1) și art. 41 lit. (c)  din Codul audiovizualului. La stabilirea sancțiunii pentru postul România TV s-a reținut și încălcarea dispozițiilor art. 34 alin. (3) din același Cod [art. 34 (3) „Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal”; art. 41 (1) „Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: (…) c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei”; art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire”].

De asemenea, membii Consiliului au sancționat cu amendă de 2.500 de lei postul eStrada TV pentru încălcarea dispozițiilor art. 93^1 alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului, conform cărora ” (1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu. (2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00 – 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri”.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de acordare licenţă audiovizuală a SC HD365 PRODUCTION SRL (Petroşani) pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe HD365 din Petroşani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.