Acasă Life 31 octombrie, Ziua Internaţională a Mării Negre

31 octombrie, Ziua Internaţională a Mării Negre

DISTRIBUIȚI

  152230 – 31102019 – Ziua Internaţională a Mării Negre este sărbătorită în fiecare an în ziua de 31 octombrie. În anul 1996, la această dată, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre, notează site-ul zimn.marenostrum.ro.

            Marea Neagră este o mare intercontinentală, situată între Europa de Sud-Est şi Asia Mică, cu o suprafaţă de 413.488 kmp, fără Marea Azov, care îi aparţine şi care are o suprafaţă de 38.000 kmp. Are o adâncime maximă de 2.245 m şi scaldă ţărmul României pe o lungime de 234 km, potrivit ”Enciclopediei Geografice a României”, volum coordonat de Dan Ghinea. Pe ţărmurile ei se găsesc şase ţări: Bulgaria şi România în vest, Ucraina în nord, Federaţia Rusă în nord-est, Georgia în est şi Turcia în sud. Marea Neagră prezintă o întinsă platformă continentală (aproximativ 36 la sută din suprafaţa reliefului submarin), cu o dezvoltare mare în partea de nord şi nord-vest. În apele teritoriale ale României se efectuează exploatări de petrol cu ajutorul mai multor platforme de foraj marin, menţionează sursa citată mai sus.

            Fiind o mare tipic interioară, Marea Neagră depinde în mare măsură de propriul bazin de acumulare a apei, prin care curg numeroase fluvii, printre care Dunărea, Nipru, Nistru, Kizil-Irmak şi altele. Marea Neagră este o importantă cale navigabilă, legând regiunile riverane cu Marea Mediterană şi, prin aceasta, cu Oceanul Planetar. Spre sud-vest comunică cu Marea Marmara, prin Strâmtoarea Bosfor, şi cu Marea Egee, prin Dardanele. Înspre nord-est, Marea Neagră comunică cu Marea Azov, prin Strâmtoarea Kerci. Marea Neagră reprezintă una dintre cele mai importante zone turistice ale României.  Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.