Acasă Externe Agenda Europeana ANAF-ul ungar a descoperit fraude cu milioane de euro din TVA

ANAF-ul ungar a descoperit fraude cu milioane de euro din TVA

DISTRIBUIȚI
sursa foto: EUROPOL

152097 – 22102019 – Administrația Națională a Impozitelor și a Vămilor din Ungaria a confiscat săptămâna trecută aproape 2,3 milioane euro după ce a descoperit o schemă sofisticată de fraudă cu TVA, care implică facturare falsă.  Șapte persoane au fost arestate.

În cadrul acestor operațiuni, investigatorii europeni au făcut descinderi simultane în Polonia, Slovacia și Marea Britanie. La cererea autorităților ungare, șeful grupării a fost arestat în Statele Unite.

Gruparea de crimă organizată era condusă din Ungaria, făcându-se responsabilă de fraudarea Uniunii Europene de aproximativ 3 milioane euro. În total, poliția a percheziționat 193 adrese și a confiscat peste 2,3 milioane euro în numerar și bunuri, inclusiv imobiliare și vehicule de lux.

Gruparea a folosit o infrastructură sofisticată de evaziune fiscală, regăsită însă în diferite țări. Este vorba despre înființarea unor companii care nu aveau activitate, dar care furnizau facturi fictive altor firme, fără ca în realitate să furnizeze bunurile și serviciile facturate. Respectivele firme deduceau apoi TVA în Ungaria, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului. Pentru disimularea câștigurilor față de autoritățile fiscale, membrii grupări sunt suspectați că au înființat alte firme, administrate de resortisanți străini.

Pentru sprijinirea operațiunilor, Eurojust a creat un centru de coordonare, iar Europol a detașat experți din Ungaria, echipați cu dispozitive de extracție criminalistică universale (UFED) pentru a sprijini ancheta la fața locului.

În cadrul unei alte operațiuni, la începutul acestei luni, șase persoane au fost arestate într-o anchetă separată de fraudă condusă de Administrația Națională a Impozitelor și a Vămilor din Ungaria pentru implicarea într-un mecanism de evaziune fiscală care a fraudat cetățenii UE de peste 12 milioane de euro din venituri fiscale, prin intermediul companiilor care comercializau telefoane mobile.

Astfel, se importau telefoane mobile fără TVA din Austria, după care erau vândute în Ungaria, cu TVA, care nu era plătit autorităților ungare.

În total, poliția a percheziționat peste 37 de spații și a pus sechestru pe active în valoare de peste șase milioane de euro. De asemenea, Europol a trimis experți la fața locului, pentru a facilita schimbul facil de informații.

Frauda TVA ar putea părea o crimă cu „guler alb” care afectează numai guvernele, dar consecințele acesteia sunt departe de a fi fără victime. Miliardele de euro pe care bandele de criminalitate organizată le-au fraudat de la contribuabili prin această înșelătorie își pot găsi calea în mâini periculoase și, în final, privează cetățenii de mijloacele pentru ca guvernele să finanțeze serviciile publice vitale.

Acesta este motivul pentru care frauda TVA a fost identificată drept prioritate pentru Uniunea Europeană pentru perioada 2018-2021 în lupta sa împotriva criminalității organizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.