Acasă Externe Agenda Europeana CE aprobă recapitalizarea conformă cu condițiile de piață a CEC Bank din...

CE aprobă recapitalizarea conformă cu condițiile de piață a CEC Bank din România

DISTRIBUIȚI

  152205 – 29102019 –   Comisia Europeană a constatat că planurile României de a injecta capital în valoare de 200 de milioane EUR în CEC Bank, care este deținută integral de stat, nu implică acordarea unui ajutor de stat. Comisia a constatat că recapitalizarea va fi realizată în condițiile pieței și, prin urmare, nu implică niciun ajutor de stat în favoarea băncii în sensul normelor UE.

            Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Tratatul UE este neutru în ceea ce privește proprietatea publică/privată. Am constatat că guvernul român, în calitate de unic proprietar al CEC Bank, urma să efectueze o injecție de capital în bancă în aceleași condiții pe care le-ar accepta un operator privat în economia de piață. Prin urmare, am concluzionat că recapitalizarea băncii nu a implicat ajutor de stat în sensul normelor noastre.”

            În octombrie 2019, România a notificat Comisiei intenția sa de a recapitaliza CEC Bank, care este deținută de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv: (i) să consolideze capacitatea de creditare a băncii, ținând seama, în special, de potențialul pieței interne și (ii) să inițieze o perfecționare substanțială a sistemelor informatice ale băncii astfel încât aceasta să continue să ofere servicii clienților săi, să își îmbunătățească eficiența și să reducă riscul operațional.

            România a prezentat Comisiei planul de afaceri al acestei bănci pentru perioada 2019-­2023.

            În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, dacă un stat membru intervine în aceleași condiții în care ar interveni un investitor privat și este remunerat pentru riscul asumat într-un mod pe care l-ar accepta un investitor privat, o astfel de intervenție nu constituie ajutor de stat.

            Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri prezentat de România a arătat că injecția de capital în valoare de 200 de milioane EUR în CEC Bank ar genera un randament al investiției pentru statul român (în calitate de acționar unic al băncii), în conformitate cu condițiile pieței. Planul de afaceri prevede, mai ales, o sporire a activităților de creditare și a cotei pe piață a depozitelor, o mai mare eficiență și niveluri solide de capital.

            Pe această bază, Comisia a putut concluziona că recapitalizarea CEC Bank de către România urma să fie realizată în condiții pe care le-ar accepta un investitor privat și că măsura nu a implicat, așadar, niciun ajutor de stat în favoarea CEC Bank în sensul normelor UE.

            CEC Bank este în prezent a șaptea dintre cele mai mari bănci din România. Banca este deținută integral de statul român din 1864.

            În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în cazul în care un stat membru decide să intervină în condiții pe care le-ar fi acceptat un operator privat care operează în condiții de piață (principiul operatorului economic privat în economia de piață), o astfel de intervenție nu constituie ajutor de stat și nu face obiectul controlului privind ajutoarele de stat în UE.

            Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat cu numărul de caz SA.53869 pe site-ul web al DG Concurență de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate. Deciziile referitoare la ajutoare de stat nou publicate pe internet și în Jurnalul Oficial apar în buletinul electronic Știri săptămânale privind ajutoarele de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.