Acasă Anchete Justitie Încă zece persoane fizice și 13 firme din domeniul IT trimise în...

Încă zece persoane fizice și 13 firme din domeniul IT trimise în judecată de DNA

DISTRIBUIȚI

 151943 – 09102019 –   Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a zece persoane fizice și 13 societăți comerciale (în domeniul IT), în sarcina cărora s-au reținut mai multe infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În perioada 2009 – 2013, cei 23 de inculpați s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans ”conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA datorat din alte relaţii comerciale.

Ulterior, aceste facturi au fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte. Prin acest mecanism a fost creată aparenţa unor tranzacţii reale care au avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Pentru aceasta s-au încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale). Prin aceste demersuri, inculpații au prejudiciat statul cu suma totală de 69.049.597 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deținute de cei 23 de inculpați. Aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare ale inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.