Acasă Opinii/Analize Și acum?

Și acum?

DISTRIBUIȚI
foto:playtech.ro

151973 – 11102019 – Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi și guvernul este demis. Dar Viorica Dăncilă este încă în fruntea executivului, ce-i drept un guvern cu puteri limitate, și nu este clar ce urmează.

Iohannis va lua pulsul partidelor, într-o sesiune maraton de consultări azi, la Cotroceni, dar PSD s-a simțit jignit că a fost pus la coadă și nu va participa.

Varianta preferată de opoziție, ba chiar și de președintele Klaus Iohannis, o sesiune de alegeri legislative anticipate, nu este posibilă mai devreme de luna martie, din cauza alegerilor prezidențiale din noiembrie.

De cealaltă parte, Victor Ponta, care a avut un rol esențial în succesul acestei moțiuni de cenzură, ar vrea să-i convingă pe foștii colegi din PSD să guverneze împreună.

În schimb, Dăncilă simte că și-a făcut datoria ca premier și ar vrea ca președintele să numească cât mai repede un nou prim-ministru. Însă ea respinge categoric o alianță cu Victor Ponta și vrea eliminarea „trădătorilor din partid”.

Un motiv pentru a grăbi instalarea unui nou guvern este chiar nevoia de a trimite rapid la Bruxelles un candidat pentru postul de comisar european, după ce variantele propuse de PSD nu au fost primite cu căldură. Iohannis și liberalii vor să-l pună comisar pe eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, un politician apreciat de popularii europeni, și ar fi greu de crezut că actualul guvern ar face această propunere.

Totuși, respingerea candidatului francez de către comisiile Parlamentului European parcă mai reduce din presiunea timpului, dat fiind că este posibil ca și Franța să fie nevoită să propună un alt candidat, pentru care procedurile vor fi reluate de la început, la fel ca și în cazul comisarului român. – sursa: EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.