Acasă Social Sanatate Viitorii medici solicită soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea lui la...

Viitorii medici solicită soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea lui la data anunțată inițial

DISTRIBUIȚI

151884 – 03102019 –   În lumina recentelor evenimente stipulate în mass-media, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 24.000 de studenți la medicină, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației sensibile în care se afla examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019 și importanței vitale a acestuia pentru absolvenții din domeniul sănătății.

După șase ani de facultate, zeci de examene și sute de ore de practică în spitale, studenții își demonstrează cunoștințele acumulate prin susținerea examenului de rezidențiat. Examenul de rezidențiat reprezintă primul pas realizat de absolvenții facultăților de medicină în direcția intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piața muncii în România.

Pentru ca examenul să se poată desfășura în condiții optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize.

FASMR face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor spre a soluționa această situație înainte de a devenii o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România.

După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice, se arată într-un comunicat de presă.

“Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînțelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime”, declară Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.