Acasă Externe Agenda Europeana Acord de cooperare Eurojust-Serbia pentru consolidarea luptei împotriva crimei organizate transfrontaliere în...

Acord de cooperare Eurojust-Serbia pentru consolidarea luptei împotriva crimei organizate transfrontaliere în Balcanii de Vest

DISTRIBUIȚI

152361 – 13112019 –  Eurojust și Serbia au semnat prin președintele Eurojust, Ladislav Hamran, și ministrul Justiției din Serbia, Nela Kuburović, un acord de colaborare privind schimbul de informații cu scopul consolidării luptei împotriva crimei organizate transfrontaliere în Balcanii de Vest.

Ceremonia de semnare a avut loc la Belgrad, iar acordul va intra în vigoare după îndeplinirea tuturor cerințelor.

Președintele Eurojust, Ladislav Hamran, a declarat că acordul de cooperare cu unul dintre partenerii cheie din Balcanii de Vest va ajuta Europa să fie mai sigură. ”Serbia poate beneficia de instrumentele noastre de cooperare practică în urmărirea penală a cazurilor grave de crimă transfrontalieră. Cooperarea și încrederea reciprocă pot duce la o luptă mai reușită împotriva criminalității în regiune”, a spus Hamran, potrivit unui comunicat de presă.

La rândul său, Nela Kuburovića declarat că Serbia și-a consolidat în mod semnificativ capacitățile de combatere a criminalității transnaționale organizate prin semnarea acordului de cooperare cu Eurojust, ținând cont în special de faptul că criminalitatea și infractorii nu respectă sau recunosc frontierele naționale. ”Prin urmare, cooperarea strânsă transfrontalieră și schimbul efectiv de informații între autoritățile sârbe competente și partenerii noștri europeni apreciați sunt elemente esențiale și esențiale pentru acțiuni determinate împotriva acestei forme de crimă”,  a spus Nela Kuburović.

Pe de altă parte, adoptând noua Lege privind protecția datelor cu caracter personal, ca o condiție prealabilă pentru încheierea Acordului de cooperare, Serbia și-a aliniat integral legislația cu reglementările și directivele Uniunii Europene corespunzătoare, deci făcând un pas înainte către aderarea europeană în cadrul procesului de aderare la UE.

Eurojust a semnat deja acorduri de cooperare cu trei state din Balcanii de Vest: Macedonia de Nord (2008), Muntenegru (2016) și Albania (2018). Acordul de cooperare cu Albania a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

În perioada ianuarie 2015 până la sfârșitul lunii octombrie 2019, Serbia și Eurojust au colaborat la 143 de cazuri care au implicat infracțiuni grave organizate, cu infracțiuni de la spălarea banilor, trafic de droguri, escrocherie și fraudă, crime la viață, membre și libertate personală,  a participat la 23 de reuniuni de coordonare Eurojust și a participat la șase echipe comune de anchetă, majoritatea implicând cazuri de trafic de droguri.

Prin acordul încheiat mați, Serbia va putea accesa date personale și dovezi cu procurorii și anchetatorii din toată Europa. Pentru a îmbunătăți cooperarea, Acordul creează, de asemenea, posibilitatea numirii unui procuror de legătură la Eurojust în viitorul apropiat.

Eurojust are acum acorduri de cooperare cu 12 țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.