Acasă Uncategorized Atenționare: Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%

Atenționare: Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%

DISTRIBUIȚI

            152585 – 28112019 –    Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, a atenţionat senatorul independent de Ilfov Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Camera superioară a Parlamentului, transmite Agerpres.ro.

            ”Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică – naşterea prin cezariană – a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”, a declarat senatorul, într-o dezbatere care a avut loc la Parlament.

            Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a subliniat, la rândul său, că România are indicatorii de natalitate şi de mortalitate infantilă cei mai slabi din Europa. ”Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical”, a afirmat Cojan.    Ea a precizat că rata complicaţiilor este mai mare la operaţiile cezariene decât la naşterile naturale.

            ”Mă gândesc că putem interveni prin intermediul medicilor de familie în educaţia mamelor pentru a prefera naşterea naturală în locul cezarienelor”, a arătat reprezentantul CNAS.

            CNAS decontează mai mulţi bani pentru cezariene – adică 2.700 de lei pentru operaţia de cezariană şi 1.600 de lei pentru naşterea naturală.

            Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a subliniat că este nevoie de strategii şi politici publice pentru sprijinirea naşterii naturale.

            ”Numărul naşterilor prin cezariană este în continuă creştere peste tot în lume, iar OMS trage un semnal de alarmă mai ales cu privire la numărul de naşteri prin cezariană fără a avea o indicaţie medicală în acest sens. Recomandarea OMS este aceea de diminuare a acestui trend”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.