Acasă Politic Carmen Avram: ”Fermierul este dus spre faliment!”

Carmen Avram: ”Fermierul este dus spre faliment!”

DISTRIBUIȚI

152579 – 28112019 –    Eurodeputatul Carmen Avram, membru al Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, a tras un semnal de alarmă asupra poverii tot mai mari asupra fermierilor europeni, aflați acum și sub amenințarea repercusiunilor războiului tarifelor vamale.

            Declarația a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul dezbaterii măsurilor de contracarare a impactului hotărârii Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), în cazul litigiului Airbus asupra agriculturii din Europa, în prezența comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malmström.  

            Avram: ”Din păcate, fermierul european începe să se simtă precum un copil nedorit de familie. Deși are pe umeri povara de a hrăni, la standarde drastice, o bună parte a planetei, peste el se prăbușește acum o avalanșă de incertitudine și de griji generate de evenimente care nu au o legătură directă cu el: reducerea bugetului pentru agricultură din cauza Brexit și a altor priorități recente ale Uniunii, concurența neloială și dublul standard care vor veni o dată cu Mercosur și mai nou, e condamnat în contumacie, în disputa Airbus. Deși nu a greșit cu nimic, fermierul european va trebui să își asume peste jumătate din sancțiuni, adică 10 miliarde de dolari, dacă suma se păstrează. Această tagmă e dusă spre faliment și o dată cu ea va suferi fiecare cetățean al Uniunii Europene. Dacă vrem să distrugem fermierul european, oricum o specie tot mai rară, suntem pe drumul cel bun! Dacă, însă, vrem să-l apărăm și să-l păstrăm, va trebui să ne aducem aminte că la baza Uniunii Europene stau principii ca solidaritatea și echitatea și tratamentul imparțial și drept pentru cetățenii ei. E momentul să punem în practică aceste principii și să intervenim rapid, diplomatic, financiar și prin orice alte măsuri ar fi necesar, pentru a salva fermierul european și hrana pe care ne-o oferă”.

            Dispută comercială veche de 15 ani 

            De mai bine de un deceniu, UE și SUA sunt implicate într-o dispută comercială cu privire la subvenționarea producătorilor de avioane Airbus și Boeing. OMC a decis că ambele părți au acordat subvenții în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piață și le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenții. Totodată, OMC a aprobat impunerea de către SUA a unor tarife vamale pentru importuri din Uniunea Europeană în valoare de 7,5 miliarde de dolari pe an, tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru anumite produse din Uniunea Europeană. 

            Printr-o rezoluție comună, din partea primelor patru grupuri politice din Parlamentul European, care urmează să fie supusă la vot, se exprimă îngrijorarea profundă pentru daunele colaterale cu care se confruntă sectorul agroalimentar al UE, de-a lungul întregului lanț agroalimentar, ca urmare a deciziei luate de Statele Unite de a impune contramăsuri asupra Uniunii Europene, urmare a disputei Airbus. 

            Carmen Avram consideră că este inacceptabil faptul că sectorul agricol trebuie să suporte o mare parte din costul unui litigiu care nu are nicio legătură cu scandalul Airbus și dezaprobă decizia de a impune taxe asupra unui număr important de produse agricole. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.