Acasă Externe Agenda Europeana Grupare transnațională de trafic de persoane, destructurată cu sprijinul DIICOT și...

Grupare transnațională de trafic de persoane, destructurată cu sprijinul DIICOT și IGPR

DISTRIBUIȚI

152376 – 14112019 – Poliția Federală Germană, împreună cu DIICOT și IGPR au acționat miercuri, simultan, ppentru destructurarea unui grup infracțional organizat care trafica migranți din Orientul Mijlociu.

Inițial, ancheta a fost începută de autoritățile germane în colaborare cu autoritățile române, dar ulterior s-au alăturat și anchetatori din Marea Britanie și Ungaria. Autoritățile germane, române, ungare, britanice și turce au analizat activitățile a 36 de persoane acuzate de trafic de cel puțin 580 de migranți, câștigând peste 2 milioane de euro pentru serviciile lor.

Traficanții și victimele lor călătoreau din Iran, Irak și Siria, prin Turcia și Grecia, în România, unde erau urcați în containere și transportate pe camioane prin Ungaria și Cehia în Germania. Această formă de transport este potențial fatală pentru migranți.

Echipa de investigatori din Germania, România, Regatul Unit și Ungaria (JIT), cu participarea Eurojust și Europol, s-a constituit in noiembrie 2018, cu sprijin financiar și logistic oferit de Eurojust.

La Eurojust au fost organizate două întâlniri de coordonare pentru pregătirea zilei de acțiune,iar Europol a sprijinit acțiunile prin analizarea datelor.

În timpul acțiunii, 78 de polițiști din Germania și 65 de polițiști din România au percheziționat 13 adrese din Germania și România. Patru persoane au fost reținute în România și o persoană a fost reținută în Grecia. Poliția a confiscat 14 telefoane mobile, 2 calculatoare, documente bancare și acte de identificare.

În acțiunile conexe, patru șoferi au fost condamnați în Germania la termenele cuprinse între un an și opt luni până la cinci ani și trei luni. Un alt șofer se află în curs de judecare în Ungaria.

Coordonatorul grupării a fost arestat la Londra, în baza unui mandat de arestare european emis de Germania, la începutul acestui an si se află în curs de extrădare. În același timp, Poliția Turcă a arestat 14 suspecți.

La finalul celor doi ani de investigații, au fost identificate 580 de victime, 36 de membri ai grupării (din care zece persoane arestate – șoferi de camioane și intermediari), care au câștigat peste 2 milioane de euro.