152237 – 01112019 – Potrivit ”Barometrul oboselii”, citat de Curierul Național, nouă din zece români din mediul urban se declară obosiți. Cei mai mulţi dintre ei sunt angajaţii cu studii superioare şi liber-profesioniştii.
Realizată la finalul anului 2018, cercetarea, ale cărei rezultate au fost date publicităţii recent, arată că 92% dintre românii din mediul urban se plâng de oboseală şi doar 39% dintre ei au apelat la medic pentru asta, conform descopera.ro. În privinţa soluţiilor pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă (64%) şi vitamine sau suplimente alimentare (45%).
Nivelul de oboseală creşte, de la an la an. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi au spus că se simt cel puţin la fel de mult sau mult mai obosiţi decât anul precedent (64%). Majoritatea dintre cei care resimt această diferenţă sunt patronii/managerii, angajaţii cu studii superioare şi studenţii/elevii.
Când vine vorba de simptomele oboselii, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) şi lipsa răbdării (44%). Urmează migrenele (39%) şi dificultăţile de concentrare (39%). Românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală. Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt profesor (34%), şofer (30%) şi pilot (26%).
Oboseala funcţională, întâlnită cel mai frecvent
Oboseala funcţională este întâlnită cel mai frecvent. Aceasta nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de şase luni consecutive. Oboseala funcţională, cunoscută şi ca astenie, nu este cauzată de o boală. Ea este efectul unor factori psihosociali, fizici sau psihologici (de exemplu, stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice şi/sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate etc.). Ea se resimte sub diferite aspecte, afectând sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală şi cea motivaţională. Din păcate, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale, iar asta pentru că toată lumea din jur se plânge de acest aspect.
Odată ce li s-au prezentat criteriile de definire a tipurilor de oboseală, unul din trei dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani a considerat că suferă de oboseală funcţională/sindrom astenic fără cauză organică. Asta înseamnă că aproape două milioane persoane suferă de oboseală funcţională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajaţii cu studii superioare (37%) şi liber-profesioniştii (30%).
Potrivit studiului, cei care lucrează în domeniul financiar, adică au funcţii de bancheri, auditori şi contabili, sunt „campioni“ la oboseală – 98% dintre cei incluşi în studiu au declarat că suferă de ea şi 42% au identificat forma de oboseală funcţională/sindrom astenic. Aceasta le afectează diferit activităţile cotidiene: cei mai mulţi nu mai au dorinţa de a face lucruri sau activităţi. Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.