Acasă Uncategorized Oficial: Propunerile României pentru postul de comisar european: Siegfried Mureșan și Adina...

Oficial: Propunerile României pentru postul de comisar european: Siegfried Mureșan și Adina Vălean

DISTRIBUIȚI
foto:caleaeuropeana.ro

152298 – 06112019 –   Guvernul României îi va trimite președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, două propuneri pentru postul de comisar care îi revine României: Siegfried Mureșan și Adina Vălean, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de guvern premierul Ludovic Orban.

            Adina Vălean (51 de ani), este soția lui Crin Antonescu. Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Adina Vălean a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008 ales pe listele PNL, dar la data de 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European. Nu a ocupat niciodată un post de ministru.

            Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A intrat în PNL în 1999.

            Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Național Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

            Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vicepreședinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

            A fost președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

            Siegfried Mureșan (38 de ani) este europarlamentar PNL, la al doilea mandat în legislativul european, după ce a lucrat în postul de consilier politic în cadrul Partidului Popular European.

            În anul 2004 a absolvit Academia de Studii Economice din București, apoi și-a continuat studiile cu un Master în Științe Economice și Management la Universitatea Humboldt din Berlin. În 2006, a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei și a făcut parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. Ulterior, a activat timp de trei ani în această instituție drept consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german, Gunther Krichbaum. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat inițial în Parlamentul European. În 2011 a obţinut prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European. În ianuarie 2014, a devenit consilier politic principal al PPE.

            Siegfried Mureșan a devenit europarlamentar în anul 2014, când a candidat pe lista PMP. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE – Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunță că Siegfried Vasile Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. Începând cu data de 7 mai 2018, se alătură Partidului Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România, iar la alegerile din 26 mai 2019 a obținut un nou mandat de eurodeputat.

            Mureșan este membru în Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

            De asemenea, Siegfried Mureșan a fost votat vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european și va coordona activitatea grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar.

Este căsătorit, din septembrie 2016, cu Cătălina Manea care ocupă, începând cu anul 2019, funcția de expert în combaterea fraudei în cadrul Băncii Europene de Investiții la Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.