152248 – 01112019 – Președinția României la SUERD s-a încheiat, joi, 31 octombrie, cu un bilanț pozitiv pentru România.
Evenimentul de încheiere a fost marcat prin organizarea Forumului Național SUERD, ce a avut loc luni, 28 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a reunit peste 200 de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale, societății civile, mediului academic și de afaceri. Participanții au dezbătut teme importante despre politicile și proiectele concrete, prezente și viitoare, care pot aduce valoare adăugată coeziunii regionale și pot contribui la diminuarea disparităților economice și sociale din regiunile bazinului Dunării.
În cadrul dezbaterilor au fost abordate subiecte relevante, precum corelarea obiectivelor europene cu cele naționale de dezvoltare în contextul oferit de viitorul Cadru financiar multianual al UE 2021-2027, rolul administrației publice și cel al societății civile în implementarea obiectivelor SUERD, precum și evaluarea desfășurării Președinției române a SUERD, cu propuneri de cooperare pe viitor. De asemenea, a fost subliniat faptul că implementarea Strategiei prin proiecte concrete a adus beneficii în timp, iar acest format de cooperare, sub umbrela UE și cu finanțare, în principal, de la Uniunea Europeană, are încă un potențial important. Tocmai din această perspectivă, România a depus eforturi susținute și a coordonat, în calitate de Președinție a SUERD, revizuirea Strategiei UE pentru a o face mai eficientă, mai facil de implementat și mai apropiată de interesele identificate la nivelul comunităților locale. Astfel, sub mandatul României au avansat considerabil demersurile la nivelul celor 14 țări SUERD privind revizuirea Strategiei și a planului de acțiuni aferent. Totodată, prin cele peste 50 de acțiuni derulate într-o largă paletă tematică în mandatul României la SUERD, a fost posibilă sporirea vizibilității Strategiei și avansarea acesteia pe un loc proeminent pe agenda politică a Uniunii Europene.
La eveniment au participat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Melania-Gabriela Ciot, coordonatorul național SUERD, Răzvan Rab, secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă (MDRAP), secretarul de stat Sirma Caraman (MDRAP), secretarul de stat Victor Alexeev (MRP), ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.
Forumul s-a încheiat cu ceremonia de predare a Președinției Strategiei UE pentru Regiunea Dunării către Croația, la eveniment fiind prezentă o delegație a Ministerului Dezvoltării Regionale și al Fondurilor UE din Croația, condusă de către secretarul de stat Velimir Žunac. Demnitarul croat a prezentat succint prioritățile și obiectivele țării sale la „timona” SUERD, iar partea română a asigurat viitoarea Președinție SUERD de tot sprijinul necesar în îndeplinirea mandatului. România va continua să fie parte a Trioului de Președinții SUERD, alături de Bulgaria și Croația.
Președinția română a SUERD a debutat la 1 noiembrie 2018, derulându-se sub motto-ul „Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”.
SUERD reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, fiind un instrument comunitar de cooperare macro-regională al statelor riverane, destinat dezvoltării sociale, economice și teritoriale a macroregiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor și legislației Uniunii Europene. SUERD este a doua strategie macroregională a Uniunii Europene, după Strategia UE pentru Marea Baltică, la ora actuală mai existând și Strategia UE pentru regiunea Adriatico-Ionică și Strategia UE pentru regiunea Munților Alpi.